Medicinska sestra iz splitskog Doma za starije: “Epidemiologe sam kontaktirala prije deset dana”

Josip Mihaljević
9. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Kada virus uđe u osjetljivu ustanovu poput Doma za starije, logično je zatražiti odgovore o mogućim propustima i o potencijalnoj odgovornosti. Još su jučer krenula prva prepucavanja između županijske epidemiološke službe i zaposlenika doma koji nude dvije različite verzije događaja.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

Koronavirus u splitskom Domu za starije i nemoćne rezultirao je evakuacijom 49 štićenika. Ministar Beroš je jučer javio kako dvoje od njih pokazuju umjerene, a ostatak tek blage simptome. Unatoč tomu, Covid-19 je i dalje potvrđen za samo deset evakuiranih korisnika, a testovi za preostale se još uvijek obrađuju.

Vrlo rano se u ovoj “priči” pokušala detektirati odgovornost za proboj korone u osjetljivu instituciju poput Doma za starije, budući da je ravnatelj Ivan Škaričić novinarima kazao da korisnici imaju temperaturu čak desetak dana.

Zaposlenica doma: “Epidemiologe sam kontaktirala 29. ožujka!”

Dom za starije u Splitu istražuje i policija, djelatnici čvrsto iza ravnatelja: "Napadati ga nije ljudski!"

Na konferenciji za medije jučer u Splitu, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu dr. Željka Karin kazala je kako su dojavu dobili tek u ponedjeljak (6. travnja) te da su u roku od dva sata izašli na teren.

Međutim, to se ne poklapa s pričom Zdravke Đapić, glavne medicinske sestre iz Doma za starije u Vukovarskoj ulici, piše Vecernji.hr. Ona je pokazala i zaslon svog mobitela i tvrdi da su epidemiologe zvali 29. ožujka, prije desetak dana.

O cijelom slučaju je splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu pisala sindikalna povjerenica splitskog doma Najla Ribičić koja je demantirala informaciju da je epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prvu dojavu dobili tek 6. travnja, piše Vecernji.hr. Naime, kada su prije deset dana zvali epidemiološku službu, oni su im samo rekli da prate stanje korisnika i u slučaju potrebe da se jave NZJZ-u.

“Epidemiološka služba je obaviještena 29.03. i očito nije smatrala za shodno da nešto poduzme već je stvar prepustila na praćenje liječnici opće prakse, je ispod svake razine”, stoji u pismu Najle Ribičić.

Zgodno je i spomenuti da se Dom za starije nalazi na adresi Vukovarska 79, a Nastavni zavod za javno zdravstvo u istoj ulici na broju 46.

Epidemiolozi: “Nije istina da nas se ne može kontaktirati”

evakuacija
Evakuiran splitski Dom za starije, najmanje 10 štićenika pozitivno na koronu

Ravnateljica NZJZ-a Željka Karin je za Slobodnu Dalmaciju demantirala informaciju da ih se ne može kontaktirati epidemiološku službu, ali je i priznala da je prvi pozvi došao u ožujku, a ne u travnju kako je rečeno na konferenciji za medije jučer u Splitu:

“Odmah na početku bih željela demantirati informaciju da su iz Doma pokušali kontaktirati epidemiologe, ali da ih nisu uspjeli dobiti. Zvali su jednom i to 29.3., i dobili su dežurnog epidemiologa. Poziv je bio zbog korisnice doma koja je imala slomljenu ruku i povišenu temperaturu, dobili su naputke što raditi i dalje su postupali sukladno njima. A onda nas, u cijelom razdoblju od 29.ožujka do 6. travnja nitko nije zvao niti izvještavao o situaciji u Domu”, kazala je.

Otkrila je i da se na drugim katovima splitskog Doma pojavljuju simptomi:

“Troje korisnika s četvrtog kata imalo je povišenu temperaturu, a nakon toga još četvero. Poslan je tim hitne medicine i odlučeno je da troje korisnika bude prebačeno u bolnicu. Pratimo situaciju, brisevi se uzimaju onima sa simptomima”, rekla je Karin.

Ministar Beroš: “Gori kuća, a vi ste zvali samo jednom”

Virus u domovima: "To je kao da vam gori kuća, a vi ne zovete vatrogasce"

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je jučer bio u Splitu, na konferenciji Stožera civilne zaštite osvrnuo se na situaciju:

“Postoji nekoliko brojeva. Kako netko može reći da je obavio dužnost ako je nazvao jedan ili dva broja, a ima ih više? Kao da vam gori kuća i vi kontaktirate vatrogasce na samo jedan broj, a postoji pet brojeva”, kazao je.

Također, nitko u ovoj priči ne spominje samog ravnatelja Doma za starije u Splitu Ivana Škaričića, koji prema dostupnim informacijama – nije nazvao niti jedan broj. Ne zaboravimo ni da ravnatelji domova imaju dužnost svaka 24 sata slati izvješće o stanju Ministarstvu socijalne politike, te da je Škaričić prijavio temperature tek ovoga tjedna, a medijima je ranije rekao da one traju već desetak dana.

Medicinska sestra iz splitskog Doma za starije: “Epidemiologe sam kontaktirala prije deset dana”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap