Dom za starije u Splitu istražuje i policija, djelatnici čvrsto iza ravnatelja: “Napadati ga nije ljudski!”

Josip Mihaljević
9. travnja 2020.
Novosti
A- A+

U splitskom Domu za starije i nemoćne osobe i dalje imamo 10 potvrđenih slučaja zarazom, a danas se očekuju rezultati ostalih 40-ak testova koji su poslani u Zagreb. U istragu se uključila i policija.

Foto: MUP

Tek danas će javnosti biti poznato stvarno stanje u Domu za starije i nemoćne osobe Split, u kojem je prekjučer počela evakuacija 49 štićenika zbog sumnje na zarazu koronavirusom. Za deset od njih su rezultati već pozitivni, dok je preostalih 40-ak testova poslano u Zagreb. Rezultati testova se očekuju na današnjim konferencijama za medije ili Stožera civilne zaštite splitsko-dalmatinske u 12 sati, ili nacionalnog Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu naložilo je policiji da ispita situaciju u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, piše Telegram.hr.

“Zaprimili smo traženje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za poduzimanjem izvida sukladno Članku 206.h Zakona o kaznenom postupku. Obzirom da su izvidi tajni ne možemo pružiti više informacija o sadržaju mjera i radnji koje ćemo poduzeti”, kazala je za Telegram Antonela Lolić iz PU sisačko-moslavačke.

Ukupno 49 korisnika je smješteno u bolnicu. Ministar Vili Beroš kazao je kako dvoje od njih imaju umjerene tegobe te da primaju kisik (nisu na respiratoru), dok ostali korisnici pokazuju blage simptome. Evakuirani kornisici doma su u prosjeku stari 86 godina, 22 ih je starije od 90.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

I ministar Beroš i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban najavili su da će tražiti odgovornost i najavljuju sankcije ako je došlo do kršenja nepravilnosti. S druge strane, Ministarstvo socijalne politike nije odlučilo poslati upravni nadzor u splitski starački dom.

Djelatnici čvrsto iza svog ravnatelja

Djelatnici Doma za starije u Splitu jučer su se oglasili priopćenjem u kojem brane ravnatelja Ivana Škaričića:

”Nadali smo se da ćemo u ovoj pandemiji postati bolji ljudi i kolege, što neki i jesu. Napadati nekoga koji je revno prihvatio brigu od više od 750 korisnika i 300 djelatnika na tri lokacije, nije ljudski. U ovoj situaciji kada su mnogi životi naših korisnika ugroženi, koristi se za političko prepucavanje stranaka i osuđivanja prvog čovjeka Doma, za kojeg djelatnici i korisnici imaju samo riječi hvale.

Svi smo se nadali da će ova ugroza zaobići naš Dom jer smo pravovremeno poduzeli temeljite mjere zaštite protiv COVID-19. Bojali smo se talijanskog scenarija te smo mi mjere poduzeli po nalogu ravnatelja i prije dobivenih uputa od nadležnih situacija jer smo svjesni osjetljivosti populacije za koju smo odgovorni.

Mi kao djelatnici jednoglasno podržavamo našeg ravnatelja IVANA ŠKARIČIĆA jer smo svjedoci poduzetih mjera i njegova predanog rada i zalaganja. Osuđujemo sve one koji namjerno žele naštetiti njemu i ovoj ustanovi”, napisali su u priopćenju.

Dom za starije u Splitu istražuje i policija, djelatnici čvrsto iza ravnatelja: “Napadati ga nije ljudski!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap