Virus u domovima: “To je kao da vam gori kuća, a vi ne zovete vatrogasce”

Jasmina Grgurić
9. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Na današnjoj konferenciji Stožera za civilnu zaštitu naglasak je bio na prodoru epidemije u domove za starije i nemoćne osobe u Splitu i Koprivnici. I dalje nisu jasne sve okolnosti zaraze i postupanja u Splitu, a većina nalaza i dalje se čeka. Ipak, ministar Beroš dao je do znanja da su određeni propusti već vidljivi, jer nije dovoljno nazvati par puta isti broj epidemiološke službe, kao što su osobe s povišenom temperaturom od početka morale biti tretirane sa sumnjom na zarazu.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/Youtube)

Hrvatska ima 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, ukupno ih je sada 1.407, testirano 13.680, od čega jučer 555. Nažalost preminuo je stariji pacijent u KB Dubrava te je 20. žrtva bolesti COVID-19. Na respiratoru su 34 osobe, 326 ih je u bolnici, a 842 na liječenju kod kuće. Oporavljenih je 219, kazao je na današnjem Stožeru civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Sumnja na širenje zaraze u splitskom Domu za starije

Brojke su očekivane, no ono što zabrinjava jest prodor virusa u domove za starije i nemoćne osobe, jučer u Splitu, a danas i u Koprivnici. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je da su se u splitskom Domu pojavile dodatne sumnje na katu na kojem nije bilo ovih 49 evakuiranih bolesnika, četiri osobe imale su povišenu temperaturu koju danas nemaju te su smještene u samoizolaciju, a tri su u bolnici i uzeti su im brisevi na COVID-19. Nalazi će biti poznati danas.

Stigla su i pisana izvješća epidemioloških službi o okolnostima zaraze u splitskom Domu za starije, a koje će ministri danas evaluirati. Ostaje otvoreno pitanje zašto epidemiološka služba nije ništa poduzela ako je glavna medicinska sestra s njima stupila u kontakt još 29. ožujka, dok se obiteljskoj liječnici nitko nije javljao na telefon.

dom za starije split
Medicinska sestra iz splitskog Doma za starije: "Epidemiologe sam kontaktirala prije deset dana"

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, ni osoblje ni liječnica nisu kontaktirali navedenu instituciju, ali razmotrit ćemo to sve nakon ove konferencije prema izvješću koje smo dobili… Postoji više brojeva, postoje i dani nakon 29. ožujka. Kako netko može par puta okrenuti jedan broj u kratkom periodu i reći da je time odradio svoju dužnost? To je kao da vam gori kuća, a vi nakon jednog neuspješnog poziva prestanete zvati vatrogasce. Nije mi to jasno. Moramo pročitati izvješće detaljno” – rezolutan je bio ministar Beroš.

Jasno je naglasio da je svaki febrilitet, visoka temperatura ili respiratorni simptom alarm za hitno postupanje, pogotovo kod rizičnih skupina.

Svaka sumnja mora biti prijavljena epidemiolozima

Ministrica Vesna Bedeković kazala je da se na dnevnoj bazi primaju izvješća iz svih ustanova socijalne skrbi, ali da je iz slučaja Split jasan odgovor na pitanje čine li to svi domovi na vrijeme. Ponovila je da iz Doma za starije i nemoćne osobe nije dobila nikakvu informaciju. Kazala je i kako su mjere i postupanja vrlo jasna u tim ustanovama. Zabranjene su posjete, izlasci su mogući samo ako korisnik mora u bolnicu na dijalizu ili kao onkološki pacijent, a obustavljen  je i prijem novih korisnika u dom.

“Svaka sumnja na koronavirus mora se prijaviti epidemiološkoj službi, liječnik je dužan obavijestiti epidemiološku službu nakon čega se ide u daljnje postupanje. Korisnik s respiratornim smetnjama mora u sobu za samoizolaciju i s njim se postupa po posebnim uputama, liječnik obaviještava epidemiologe, nakon čega se pacijent premješta u bolnicu” – kazala je Bedeković.

Ministrica je dodala da su upute jasne i da ne mogu svaki dom fizički nadgledati 24 sata dnevno.

Beroš je objasnio dva moguća načina unosa virusa u dom.

“Dva su scenarija. Da korisnici domova koji moraju biti povremeno u bolnicama zbog promjene katetera, dijalize i drugih zahvata unesu virus, a drugi su djelatnici koji obavljaju i drugi niz aktivnosti, idu svojim obiteljima, u trgovine… ne možemo ih potpuno izolirati iako razmišljamo i o tome. Nemoguće je hermetički zatvoriti cijeli zdravstveni sustav i domove za starije. Mjesec i pol dana uspijevali smo spriječiti ovo što se sada događa u domovima, a događa se i u svim drugim zemljama” – kazao je ministar te dodao da je upitno koliko će moći utjecati na krajni doseg ovog virusa.

Zaraženu u domu prvo liječili antibioticima

Alemka Markotić kazala je da bismo gol mogli dobiti u posljednjoj minuti ako popustimo sa samodisciplinom. Dodala je i da svrha popuštanja mjera na tržnicama ili u trgovinama s produljenjim radnim vremenom do Uskrsa nije da se tamo gomila sto ljudi bez pridržavanja svih mjera.

Kurnoslav Capak komentirao je slučaj zaraze u Domu za starije u Koprivnici, gdje je žena imala povišenu temperaturu navodno još od petka, a liječnica joj je davala antibiotike preko vikenda. Međutim, u ponedjeljak se ustanovilo da oni ne pomažu i da je temperatura i dalje prisutna.

dom za starije koprivnica
Koronavirus i u koprivničkom Domu za starije: "Nema govora o splitskom scenariju"

“Nekad ova infekcija liči na prehladu ili drugu bolest pa liječnik pokušava s antibiotikom da vidi radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Moguće je da je tako bilo u ovom slučaju. Očito se nije posumnjalo odmah na COVID-19, a kada su vidjeli da antibiotik ne pomaže išli su dalje istraživati o čemu bi se tu moglo raditi pa je u obzir došao i COVID. Treba testirati osobe kod simptoma respiratorne bolesti” – pojasnio je Capak.

Također, Stožer je dao odobrenje za održavanje vjerske procesije na Hvaru. Riječ je o tradicionalnoj noćnoj procesiji “Za križem” kao dijelu zaštićene kulturne baštine pri UNESCO-u. Capak je pojasnio da je takva odluka donesena jer na Hvaru nema zaraženih slučajeva, a propisane su stroge mjere te broj od najviše 15 sudionika koji ne smiju biti u direktnom kontaktu, dodirivati se ili komunicirati.

 

Virus u domovima: “To je kao da vam gori kuća, a vi ne zovete vatrogasce”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap