Markotić predstavila analizu: Ako ste imali koronu, dovoljna je jedna doza cjepiva

Josip Mihaljević
8. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 94 nova slučaja, a preminulo je 19 ljudi.

Foto: Alemka Markotić | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 94 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 na 2.178 obavljenih testova.

Među njima je 805 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 74 pacijenata.

Preminulo je 19 osoba.

S dvije doze cijepljeno je 62.593 osoba.

Markotić predstavila analizu cijepljenja u Infektivnoj klinici

Alemka Markotić predstavila je analizu rezultata cijepljenja u Infektivnoj klinici u “Fran Mihaljević”. Radi se o studiji koja je još uvijek u tijeku, ali preliminarni rezultati dozvoljavaju analizu, kazala je Markotić.

U Klinici je 771 zaposlenik, a od njih 544 su zdravstveni djelatnici.

Do danas se u Klinici s dvije doze Pfizerovog cjepiva cijepilo 426 (55.3%) zaposlenika. Osmero je nakon prve doze razvilo alergijske reakcije te nisu cijepljeni drugom dozom.

“Prvi serološki testovi, dakle određivanje antitijela na virus, napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred samu drugu dozu. Druga runda seroloških testova napravljena je četiri tjedna nakon primitka druge doze. Planiramo pratiti situaciju nakon tri, šest pa i više mjeseci”, kazala je Markotić.

Žene su bolje reagirali na cjepivo, kazala je Markotić.

“Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni”, kazala je Markotić.

Ako smo imali koronu cijepimo se samo s jednom dozom?

Krunoslav Capak odgovarao je na pitanje o tomu hoće li biti potrebno baš sve ljude cijepiti s dvije doze jer razina antitijela može biti visoka nakon samo jedne.

“Ovi rezultati sugeriraju da će se donijeti neke nove odluke u politici borbe protiv covida, logično je da oni koji su preboljeli kovid, oni su time prvu dozu primili prirodnim putem, a druga doza cjepiva im je samo ojačala imunološki odgovor. U njihovom slučaju samo jedna doza cjepiva u kombinaciji s prebolijevanjem postiže istu razinu antitijela kao i kod osoba koje nisu preboljele, a cijepile su se dva puta.

Oni koji prime drugu dozu, zapravo se ta razina ne povećava, to smo vidjeli i u drugim istraživanja. Bilo bi logično da se donese odluka za one koji su preboljeli da se ne trebaju cijepiti s drugom dozom, ali naravno, ta će se situacija pratiti i dalje “, kazao je Capak.

Iako je bilo najavljeno, karantena neće biti 14 dana za sve, nego samo za one kod kojih se potvrde novi sojevi.

“To nismo napravili, karantena ostaje 10 dana jer smo u vrlo širokoj diskusiji na ekspertnoj skupini kriznog stožera ministarstva zdravstva zaključeno da je prihvatljiv rizik za one koji obolijevaju od klasične varijante koronavirusa. 14-dnevna karantena je samo za one koji obole od novih varijanti temeljem epidemiološke anamneze ili temeljem testiranja.

Bitna novost, cijepljenje i prebolijevanje bolesti se smatra važećim razlogom za izuzeće od karantene i testiranja nakon bliskog kontakta s oboljelim”, kazao je Capak.

Markotić predstavila analizu: Ako ste imali koronu, dovoljna je jedna doza cjepiva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap