Gotovo je! Vlada i službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Milan Dalmacija
11. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Vlada Republike Hrvatske proglasila je kraj epidemije koronavirusa! Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je odluka temeljena na spoznajama o bolesti i zaštiti zdravlja stanovništva. Istaknuo je kako više nema potrebe za epidemiološkim mjerama.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković na 40. sjednici Vlade RH | Youtube screenshot

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) protekloga tjedna obznanila da pandemija koronavirusa više ne izaziva globalnu javnozdravstvenu zabrinutost, u Hrvatskoj se počelo raspravljati o proglašenju kraja epidemije. Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, o tome je odlučila Vlada na svojoj sjednici.

COVID-19 više ne izaziva međunarodnu zabrinutost: To nije kraj pandemije, ali...

– Donosimo odluku o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina izvučemo pouke u suočavanjima s potencijalnim krizama ovog tipa. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima u vezi covida-19, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu današnje sjednice.

Ministar zdravstva Vili Beroš obrazložio je odluku o ukidanju stanja epidemije koronavirusa. Podsjetio je da je epidemija proglašena 11. ožujka 2020. godine, kako bi se pokrenule mjere zaštite zdravlja stanovništva.

– Sukladno procjeni HZJZ-a i dostupnim podacima o covidu-19, ista će epidemija najvjerojatnije trajno biti prisutna u populaciji. Više ili manje virulentne varijante virusa će biti prisutne, a njihovo praćenje će se nastaviti istim kapacitetima i intenzitetom. Odluka o proglašenju kraja epidemije je temeljena na do danas stečenim spoznajama o virusu, virulentnosti, posljedicama bolesti te mogućnostima zaštite populacije, tako da u ovom trenutku više nema potrebe za mjerama koje su bile prisutne, poručio je Beroš.

Ukida se i Nacionalni stožer civilne zaštite

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je načelnikom Stožera civilne zaštite za borbu protiv koronavirusa. Prva sjednica je bila 25. veljače 2020., a nakon toga je aktivirano 576 lokalnih i regionalnih stožera sa 4.600 članova. U suradnji s Ministarstvom zdravstva i HZJZ-om su se uvodile i ukidale mjere.

– Stožer je do danas donio 530 odluka, a danas će se donijeti 531. odluka, jedina koja je još na snazi, a to je ona o obveznom nošenju maski u zdravstvenim ustanovama, poručio je Božinović te se zahvalio svim sudionicima sustava, ali i građanima koji su se pridržavali epidemioloških mjera.

Premijer Plenković se pridružio zahvalama medicinskim djelatnicima, od kojih dio istovremeno prosvjeduje, te drugih sudionika u procesu. Uputio je sućut obiteljima više od 18.000 osoba preminulih u epidemiji, nakon čega je odluka prihvaćena.

Mjere postaju preporuke

Netom prije sjednice, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak komentirao je za N1 što se sve mijenja s proglašenjem kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj.

osobna iskaznica
Iz policije poslali apel: Svoje istekle osobne iskaznice zamijenite novima dok još nije prekasno

– Time se ukidaju odluke Kriznog stožera koje su još na snazi, a to su o nošenju maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo će donijeti preporuke kako se dalje nositi sa covidom-19, rekao je Capak i dodao kako nošenje maski u zdravstvenim i socijalnim ustanovama ostaje preporuka, ali ne i obveza.

Prema njegovim riječima, više nema ni obveze testiranja građana na virus. Testiranje će biti dio dijagnostičkog pregleda, poručio je i dodao da je preporuka da se testiraju ljudi koji će ostajati dulje vrijeme u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi. Petodnevna izolacija također ostaje samo preporuka, kao i cijepljenje.

Zamijenite osobne dokumente

Ne treba zaboraviti da je Ministarstvo unutarnjih poslova u više navrata upozorilo građane da počnu s predajom zahtjeva za izradu novih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica, kako bi izbjegli gužve, o čemu smo već pisali. Naime, izmjenama zakona je uređeno da ti dokumenti, ako im je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, vrijede najviše 30 dana nakon proglašenja kraja epidemije.

Božinović je ponovio da su se tijekom pandemije sve istekle osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružani listovi smatrali važećima. Dodao je da su građani dužni u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve. U ovom slučaju, to znači najkasnije do 10. lipnja ove godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap