HZJZ objavio što je s 4. dozom za starije, ukida se karantena: Evo novih pravila

Josip Mihaljević
13. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je priopćio na koji se način ukida postojeća pravila karantene za kontakte se pozitivnim osobama i što se planira napraviti s 4. dozom cjepiva. Umjesto klasične samoizolacije, osoba koja je bila u kontaktu s pozitivnom osobom morat će samo nositi maskicu deset dana. To vrijedi čak i ako se radi o zaposleniku u domu za starije i nemoćne osobe.

capak krunoslav

Foto: Krunoslav Capak | Youtube screenshot

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je donio nove preporuke oko epidemije koronavirusa. Prije svega, osvrnuli su se na 4. dozu cjepiva koju trenutačno preporučuju za sve starije od 80 godina te za starije od 65 godina koji koriste uslugu domova za starije.

“Takozvanu četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljenje Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom”, objavio je HZJZ.

Ukida se karantena za sve građane

Druga, važnija vijest je da nema više odlaska u karantenu nakon kontakta s pozitivnom osobom. Oni koji se sada nalaze u samoizolaciji mogu kontaktirati svoje liječnike i dogovoriti se oko prestanka iste.

Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni nego se moraju pridržavati sljedećih uputa:

  • nošenje maske 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiranje 5. dana, izbjegavanje većih okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti
  • zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije moraju nositi FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana

Da, dobro ste pročitali, djelatnici domova za starije mogu doći na posao nakon što su bili u kontaktu s pozitivnom osobom. Samo moraju nositi masku s nešto snažnijom zaštitom i testirati se svaka tri dana kućnim testom.

Ipak, napominju da liječnik u određenim uvjetima ipak može izreći mjeru samoizolacije u trajanju do sedam dana.

“U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva”, stoji u najnovijim preporukama HZJZ-a.

Capa objasnio kako su došli do ovakvih preporuka

Krunoslav Capak u izjavi kaže je epidemije danas na razini svibnja 2021. godine. Hospitalizirano je tek nešto više od 500 građana, a posljednjih dana bilježimo manje od 10 preminulih dnevno.

“Danas ukidamo karantenu za sve naše građana. Tko od građana misli da mu je karantena potrebna radi sigurnosti i zaštite zdravlja može se i nadalje javiti svom liječniku. No vjerujemo da će velika većina građana objeručke prihvatiti ovu novost. Nošenje maske kroz 10 dana i samotestiranje petog dana dovoljno je da se osigura prihvatljiva razina sigurnosti nakon kontakta s pozitivnom osobom bez karantene, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i značajke Omicron varijante. No nismo zaboravili na naše najugroženije građana. Zbog posebne brige za naše najosjetljivije građane u dobi 80 i više godine, kao i građane smještene u Domovima za starije i nemoćne, radi njihove dodatne zaštite posebno sada u vrijeme popuštanja mjera, od danas ih pozivamo na četvrtu dozu. ECDC i EMA izdale su zajedničku preporuku o četvrtoj dozi za starije od 80 godina nakon pregleda podataka o većem riziku od teške bolesti COVID-19 u ovoj dobnoj skupini i zaštiti koju pruža četvrta doza te slabljenju imuniteta nakon treće doze”, poručio je Krunoslav Capak.

 

Copy link
Powered by Social Snap