Nove preporuke: “Nakon kontakta sa zaraženim, djeca trebaju smanjiti kontakt sa starijima”

Jasmina Grgurić Zanze
25. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke o boravku u karanteni, odnosno izolaciji i samoizolaciji. Izmjene se odnose na djecu, zatim zdravstvene i socijalne radnike te u konačnici na asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Ilustracija: Rawpixel

Znače li nove preporuke HZJZ-a da lagano izlazimo iz pandemije? U svakom slučaju, mjere boravka u karanteni blaže su nego dosada, jer je skraćeno vrijeme trajanja izolacije i samoizolacije za pojedine kategorije. Ipak, i dalje se nastoje zaštititi stariji od 60 godina te se preporuča testiranje.

Karantene oslobođena djeca do 18 godina

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Preporučuje se da djeca izuzeta od karantene tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svode na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt.

Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

 

Skraćena izolacija onima s blagim simptomima

Izolacija udarila na psihu: Sve više građana zove za pomoć, psihijatri objasnili zašto

Izolacija je skraćena asimptomatskim osobama i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom, a koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni odnosno samoizolaciji ako je preboljela covid i nakon preboljenja primila jednu dozu cjepiva, ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili je preboljela covid i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze.

Za zdravstvene djelatnike karantena sedam dana

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap