Malo korisnih savjeta: Evo kako se na najlakši način priviknuti na uvođenje eura

Milan Dalmacija
5. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Uoči uvođenja eura, iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača upozoravaju građane da ne nasjedaju na prevarante koji nude zamjenu novca, niti da ne razmjenjuju novac po nekom drugom tečaju od onog koji je propisan. Savjet je i da novac stoji na računima jer će se konverzija provesti automatski i besplatno.

euro

Foto: Unsplash

Još malo je ostalo do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga već su neko vrijeme s nama, no od 1. siječnja plaćat ćemo i primati u eurima. Stoga je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača podijelila nekoliko korisnih savjeta kako bi privikavanje na euro bilo što lakše.

Prije svega, trebalo bi voditi računa o tome da bi prevaranti mogli iskoristiti novonastalu situaciju. Nedavno je uhićeno 17 prevaranata koji su se predstavljali kao službene osobe i na taj način od umirovljenika izvukli 3,1 milijun kuna. Osim toga, ima i onih koji će građane nagovarati da ulažu u dionice i kriptovalute, naravno lažno.

Prevaranti vrebaju

Knežević, ali i policija savjetuju građanima da ne otvaraju vrata bilo kakvim osobama koje im nude pomoć oko zamjene kuna. Moguće je i da će se pojaviti krivotvorene novčanice, pa i tu treba biti na oprezu, upozorila je Knežević.

Konačno predstavljeni kalkulatori za preračunavanje kuna u eure: Donosimo kako možete dobiti svoj uređaj

No, taj problem se može riješiti kupnjom paketića eura, koje po cijeni od 100 kuna prodaju FINA, Hrvatska pošta i sve banke. Naime, trgovine, pošte i druga mjesta u kojima se obavljaju novčane transakcije, morat će vraćati korisnicima eure.

– Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se, rekla je Knežević za N1 i dodala da nitko ne bi trebao pristati na povrat novca u kunama.

Prijavite sve nepravilnosti

Upozorila je građane kako je tečaj konverzije već odavno postavljen na 7,53450 kuna za jedan euro te da ne pristaju na zamjenu novca po nekom drugom tečaju. Savjetuje i da građani ostave novac na svojim računima u bankama, jer će se konverzija tako provesti automatski i bez naknade.

Bez provizije je moguće podići novac na bilo kojem bankomatu od 15. prosinca, no neće svi bankomati isplaćivati eure. Do kraja prijelaznog razdoblja, 15. siječnja svi bi bankomati trebali isplaćivati novu valutu, upozorava Knežević.

Možda i najbitniji njen savjet građanima je da nadležnim institucijama, a pogotovo Državnom inspektoratu, prijave sve nepravilnosti i nezakonitosti. Naročito se to odnosi na slučajeve obrazložene u ovom tekstu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap