Mala općina na sjeveru Hrvatske osigurala jednokratnu naknadu za umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
25. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Koliko je zapravo težak položaj hrvatskog umirovljenika, najbolje govori sve dulji popis gradova i općina koje za svoje starije sugrađane s malim mirovinama osiguravaju razne novčane pomoći; uskrsnice, božićnice, mjesečne i jednokratne naknade, oslobađanja od plaćanja komunalnih doprinosa… Njima se pridružilo još jedno mjesto na sjeveru Hrvatske. Do sada su pomagali bebama, a sada su proračunska sredstva odlučili usmjeriti i na treću dob.

Obiteljima s malom djecom i školarcima nastavlja pomagati varaždinska općina Veliki Bukovec. Međutim, u sustav pomoći sada su uključili i svoje starije sugrađane s malenim mirovinama.

Jednokratnu novčanu naknadu dobit će svi umirovljenici s područja Općine koji imaju mirovinu do 2.000 kuna, a u taj iznos uračunava se i inozemna mirovina.

Umirovljenicima koji primaju mirovinu do 1.000 kuna isplatit će se 300 kuna, a umirovljenici s primanjima od 1.000 do 2.000 kuna dobit će 170 kuna naknade.

Osobe starije od 70 godina ne moraju plaćati komunalnu naknadu u maloj hrvatskoj općini

Također, gradski su vijećnici donijeli i odluku o kriterijima za preuzimanje obveze korisnika plaćanja javnih usluga prikupljanja komunalnog otpada. Na taj se način pomažu prije svega samačka domaćinstva. Naime, Općina je na sebe u potpunosti preuzela troškove komunalne usluge za domaćinstva koja imaju jednog člana i čija primanja ne prelaze 1.680 kuna. Za domaćinstva koja imaju dva člana, a istu razinu primanja po članu, Veliki Bukovec plaća 50 posto troškova usluge.

Velika je to pomoć najvećem broju staračkih domaćinstava, odnosno umirovljenicima.

Mala općina na sjeveru Hrvatske osigurala jednokratnu naknadu za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap