HSU iznio četiri zahtjeva zagrebačkoj vlasti: ‘Svako poboljšanje statusa umirovljenika mi ćemo podržati’

Milan Dalmacija
1. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Zagrebačka gradska organizacija HSU-a predložila je aktualnoj vlasti četiri mjere za poboljšanje umirovljeničkog standarda. S obzirom na to da starije osobe čine gotovo četvrtinu populacije i kroz poreze i druga davanja daju oko 24 milijuna eura, drže da bi trebali imati pravo na veći iznos naknade, na umirovljeničku karticu, dostojnu proslavu Međunarodnog dana starijih osoba, ali i na dnevne boravke diljem grada.

Foto: Maja Horvat/Zakaj volim zagreb/Facebook

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je nakon svojih 11 zahtjeva Vladi, u utorak uputila i četiri zahtjeva prema Gradu Zagrebu, točnije vlasti predvođenoj gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Istaknuli su kako u Zagrebu živi 187.624 umirovljenika, što je oko 24 posto ukupne populacije u metropoli.

Domski smještaj u Zagrebu: Jedan dom i dalje na čekanju, dva velika su u planu, proširenja postojećih - nema

Predsjednik Gradske organizacije HSU-a Grada Zagreba, Domagoj Sivrić i predsjednik Foruma branitelja, Zvonimir Lulić uputili su žestoke kritike na račun gradske vlasti, što zbog upravljanja gradom, što zbog položaja umirovljenika. Spomenuli su kako dom za starije osobe u Markuševcu već godinu i pol dana nije otvoren te da se planiraju izgraditi još dva doma, o čemu smo i mi ranije pisali.

– Ono što je najveći problem u toj priči je da je Europa upravo zbog starenja svog stanovništva, izdvojila u posebni fond oko 80 milijardi eura koji čekaju da ih netko zatraži i iskoristi. Grad Zagreb ih koristi s nekakvih 25 posto, Osijek sa 65 posto, Velika Gorica sa 70 posto. Je li normalno da najveći grad, u kojem se nalazi najveći broj umirovljenika, tako jadno iskorištava europski novac kojeg može lako uzeti, zapitao se Sivrić.

Osvrnuo se i na stanje palijativne skrbi u metropoli, koja broji svega 30 kreveta i smještena je u psihijatrijskim ustanovama. Istaknuo je kako je to pitanje za višu razinu od gradske, ali i pokazatelj “koliko vlast razmišlja o umirovljenicima i gdje nas smješta. Valjda misle da mi, kad odemo u mirovinu, ne možemo sami sobom upravljati.” Dodao je kako Grad Zagreb temeljem poreza i prireza od umirovljenika godišnje ubere oko 23,76 milijuna eura poreza, ali da to umirovljenicima ne vraća.

Rast naknada i smještajnih kapaciteta

Iz zagrebačkog HSU-a stoga su predložili četiri mjere za poboljšanje umirovljeničkog standarda. Jedna su mjera umirovljeničke kartice, koje HSU već dugi niz godina zagovara. One bi trebale profunkcionirati u četiri najveća hrvatska grada po principu sličnom onom u Srbiji, o kojem smo također već pisali. No, smatraju da bi Grad Zagreb trebao povećati ne samo cenzuse, već i iznose naknada za umirovljenike.

– Grad Zagreb je, sukladno odluci o socijalnoj skrbi od 8. ožujka 2023. godine, povećao dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima s mirovinama manjima s 225,63 na 238,90 eura. Koliko je to malo i mizerno, ne moram uopće govoriti i unutar toga su napravili čak četiri potkategorije, koje ostvaruju pravo na pomoć u iznosu od 26,54 do 66,36 eura mjesečno. Onom tko malo ima, to puno znači. No, cenzus koji je ovdje određen je abnormalno nizak. Smatramo da bi Grad Zagreb trebao podići ovaj cenzus na 424,71 euro, koliko je sadašnji cenzus za pravo na besplatnu ZET godišnju kartu. Za početak da se dođe do te razine, a s vremenom i da se poveća. Ova odluka je normirana u onom dijelu da se više ne treba čekati donošenje odluke u Gradskoj skupštini, već da gradske službe prate inflaciju ili prosječnu plaću u Gradu Zagrebu i da automatizmom kvartalno usklađuju ovaj iznos, pojasnio je Sivrić.

Umirovljenici sjede u prostoriji za druženje u Domu za starije Maksimir
Dnevni boravak u Zagrebu: Znate li što je, kako funkcionira i kolike su cijene?

Još jedan zahtjev zagrebačkog HSU-a tiče se i dodatnog smještaja, odnosno dnevnih boravaka za starije osobe. Smatraju da Grad Zagreb ima puno neiskorištenih prostora u svome vlasništvu, koje bi mogao bez problema prepustiti umirovljenicima te im time popraviti kvalitetu, naročito društvenog života.

– S obzirom na to da umirovljenici tako lijepo pune gradski proračun, predlažemo da se određeni broj tih nekretnina stavi u funkciju otvaranjem dnevnih boravaka koji bi bili od ponedjeljka do subote otvoreni i koji bi postala mjesta gdje bi se umirovljenici mogli družiti. Mnoga od umirovljeničkih kućanstava u Zagrebu su samačka. Ljudi su to, koji su unutar svoja četiri zida i koji si zbog svojih malih mirovina ne mogu priuštiti da se druže s ostalima. Na ovim bi se mjestima mogli socijalizirati, uključiti i uživati, da im se na neki način olakša svakodnevica. Vjerujte mi da je velik broj njih željan razgovora. Oni čak ni ne traže novac ili pomoć, ali bi se željeli sa svojim vršnjacima družiti. Ovo je ujedno prilika osigurati i najsiromašnijima da se preko tjedna zimi imaju gdje ugrijati, a ljeti ohladiti, nabrojao je sve benefite ove inicijative šef gradskog HSU-a te dodao da bi u sklopu dnevnih boravaka umirovljenici trebali dobiti i jedan subvencionirani topli obrok.

Posljednja inicijativa tiče se organizacije Međunarodnog dana starijih osoba, koji se tradicionalno obilježava 1, listopada. Iako Grad Zagreb svake godine organizira prigodnu svečanost, u HSU-u smatraju da je potrebno napraviti umirovljeničku “norijadu”. Ideja je, da po uzoru na maturanti, umirovljenici iz cijelog Zagreba dođu u centar grada, a zatim prodefiliraju do Bundeka i ondje se zabave.

– Svjesni smo činjenice da su umirovljenici puno odgovorniji, prostor postoji, organizacija ne bi trebala biti problem. Mi ćemo naći načina da potpomognemo događaj pronalaženjem sponzora. Na ovaj način da jednostavno umirovljenici barem jedan dan dođu na svoje i da osjete da ovaj grad o njima skrbi, poručili su.

Stvari koje nemaju politički predznak

Nakon 11 godina: Podiže se cenzus za besplatan umirovljenički pokaz, neki će to pravo imati po prvi put

Usput su komentirali i aktualnosti u metropoli koje se tiču umirovljenika i drugih siromašnijih građana. Sivrić je pohvalio ideju gradonačelnika Tomaševića da se stabla porušena u nedavnoj oluji pretvore u ogrjev. No, dodao je kako će se to dogoditi “na sveto nigdarjevo”, s obzirom na sposobnost vlasti, ali i to da 70 posto porušenih stabala uopće nije adekvatno za ogrjev.

Uz to, osvrnuli su se i na izmjene Odluke o socijalnoj skrbi kojima se podiže cenzus za besplatni pokaz umirovljenicima s 424,71 na 560 eura, ali i druge prijedloge o kojima smo pisali ovdje.

– Svako poboljšanje statusa umirovljenika, predloženo od bilo koga, mi ćemo podržati. To su stvari koje nemaju politički predznak. Život i kvaliteta života bilo kojeg građanina Grada Zagreba je vrlo bitna. Prijedlozi i odluke koje se donose na bilo koji način, a koje će u konačnici rezultirati poboljšanjem života, mi ćemo podržati. Sve ono što gradonačelnik učini prema umirovljeničkoj populaciji mi ćemo pozdraviti i priznat ćemo da je to njegovo djelo. Nemamo nikakvih ograda oko toga. Ali, sve ono što loša vlast radi, mi ćemo biti tu da pokažemo i ukažemo kako na bolji način rješavati takve probleme, zaključio je Sivrić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap