Svaki drugi umirovljenik prima mirovinu od koje ne može preživjeti mjesec

Jasmina Grgurić Zanze
24. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Lažu li ministri kada kažu da mirovine rastu? Zapravo, ne. Mirovine rastu, znaju to dobro i umirovljenici. Pitanje je samo o kolikom porastu je riječ. Par desetaka kuna više, koje sjednu na osiromašene račune starijih građana dvaput godišnje uslijed usklađivanja s rastom plaća i cijena, sigurno im neće pomoći da dostojanstveno prožive treću dob.

Ilustracija: Kumica Marija na Kvatriću | Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Nažalost, i srpanjske statistike potvrđuju da hrvatski umirovljenici žive u siromaštvu. Točnije, više od polovine njih prima mirovinu koja iznosi u prosjeku manje od granice siromaštva. Tako je za 662.350 starijih građana ovoga mjeseca isplaćena mirovina koja je iznosila manje od 2.500 kuna.

Još jedno povećanje u nizu od 20 do 30 kuna

Od ukupno 1,14 milijuna umirovljenika prema općim propisima, 93.909 ih ima manje od 500 kuna. No, to su građani koji ostatak mirovine primaju iz inozemstva. Mirovinu do tisuću kuna prima čak 79.796 građana, pri čemu je također jednim dijelom riječ i o radu u inozemstvu, ali i minimalnim mirovinama za 15 godina staža. Primanja od tisuću do 1.500 kuna ostvaruje 111.458 građana, a u toj kategoriji nalazi se i velik broj prijevremenih umirovljenika, kao i u onoj s mirovinama od 1.500 do dvije tisuće kuna, koliko prima njih 172.567, dok ih je čak 204.620 s mirovinama do 2.500 kuna.

Za mjesec dana stižu 3,13 posto veće mirovine za 250 tisuća penzionera

Jednostavnim zbrojem jasno je da više od polovine hrvatskih umirovljenika živi sa sredstvima s kojima je nemoguće pokriti najosnovnije mjesečne troškove života kao što su režije, hrana i lijekovi.

Prosječna mirovina iznosi u srpnju 2.435 kuna, a porasti bi trebala srpanjskim usklađivanjem čija se isplata razlike za prethodne mjesece očekuje u rujnu. U kolovozu se pak očekuje isplata za 3,13 posto većih minimalnih mirovina, uz redovno usklađivanje. Tako će slika još jednom pokazati da mirovine rastu, no one će u prosjeku biti veće samo za nekoliko desetaka kuna.

Svaka treća braniteljska mirovina veća od 7.000 kuna

Kada zavirimo u posebne kategorije umirovljenika, još jednom vidimo nesrazmjer. Umirovljeni policajci i vojnici, njih oko 15.500 primaju u prosjeku 3.796 kuna mirovine. Prosječna braniteljska mirovina je 5.800 kuna. No, ono što je posebno zanimljivo jest da ih većina prima znatno više od toga iznosa. Tako je od 71.233 braniteljskih mirovina, svaka treća veća od 7 tisuća kuna!

Umirovljenih pripadnika HVO-a je nešto više od šest tisuća, a u prosjeku imaju 3.104 kuna mirovine, dakle također više od običnih umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap