Osobe starije od 70 godina ne moraju plaćati komunalnu naknadu u maloj hrvatskoj općini

Jasmina Grgurić
1. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Zvuči kao bajka, ali jedna mala hrvatska općina istaknula se za hrvatske prilike sasvim neobičnom gestom prema svojim starijim žiteljima. Riječ je o malomu mjestu na sjeveru Bjelovarsko-bilogorske županije. Sve manji broj stanovnika boljka im je kao na svakomu drugomu području pa su odlučili nešto poduzeti da potaknu ljude na ostanak te im olakšaju egzistencijalne muke makar koliko-toliko.

Foto: velika-pisanica.hr

Mlade obitelji motiviraju na način da im sufinanciraju kupnju prve nekretnine sa 35 tisuća kuna. Potiču i gospodarstvenike, no nisu zaboravili ni na svoje staro pučanstvo. Naime, općina Velika Pisanica starije od 70 godina oslobađa komunalne naknade.

Prema novoj Odluci o komunalnoj naknadi nju po novom, uz ostale, ne moraju plaćati ni samci koji su navršili 70 godina.

Umirovljenicima samcima Varaždin će sufinancirati odvoz smeća

“Pozivamo sve koji žele iskoristiti mogućnost oslobođenja od plaćanja komunalne naknade i koji ispunjavaju uvjete za oslobođenje plaćanja komunalne naknade da zahtjev za oslobođenje od plaćanja predaju do 31. ožujka. Uz zahtjev, obveznik je dužan dostaviti dokaze o pravu na oslobođenje” – pozvala je putem svojih mrežnih stranica općina Velika Pisanica. 

Osim starijih samaca od 70 godina, od komunalne naknade oslobođeni su korisnici Poduzetničke zone i Poduzetničkog inkubatora, obrti i tvrtke za vrijeme prve dvije godine poslovanja, obrti i tvrtke s dodatnim objektom, stanovnici koji rješavaju prvi put svoje stambeno pitanje te korisnici socijalne pomoći.

Koliko ovakva gesta znači samcu s malom miorovinom, nažalost zna većina hrvatskih umirovljenika.

Podsjetimo, nedavno je grad Varaždin za umirovljenike samce uveo sufinanciranje odvoza smeća s 15 kuna mjesečno.