Kolakušić nikad direktniji o braniteljskim mirovinama: “Više od pola ih je lažnih!”

Josip Mihaljević
11. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Potencijalni predsjednički kandidat Mislav Kolakušić gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije. Nikad oštrije nije govorio o problemima mirovinskog sustava – najavio je reviziju apsolutno svih mirovina i kazao kako vjeruje da je više od polovice braniteljskih mirovina – lažnih!

Foto: N1 televizija

Mislav Kolakušić gostovao je na N1 televiziji i kazao je kako očekuje 600.000 glasova na nadolazećim predsjedničkim izborima, inače odlazi iz politike. Tvrdi da nema smisla “gurati” svoju priču, ako mu građani neće dati podršku. Kako je izlaznost na izbore u Hrvatskoj relativno mala, Kolakušić prvenstveno cilja na one koji su u prošlosti odabrali ne sudjelovati na izborima.

“Ja nisam ušao u politiku da bi radio nešto što nema nikakvog smisla. Ja sam u politiku ušao da bih probao stvari promijeniti. To možete napraviti isključivo ako imate vlast. Ako vam građani daju povjerenje.

Što ja imam dalje tražiti u politici ako građani na ovim izborima izberu nekog od direktnih kandidata HDZ-a i SDP-a. Što ću ja njima kvariti zadovoljstvo, oni su izabrali”, kazao je.

Zatim je i po anketama trećeg najpopularnijeg potencijalnog predsjedničkog kandidata prozvao igračem dviju velikih stranaka, a argument mu je bio taj da se i prije objave kandidature na HRT-ovoj predsjedničkoj anketi “pojavio” s 20 posto podrške.

Na pitanje bi li se kasnije mogao priključiti Škorinoj listi, kazao je kako to apsolutno ne dolazi u obzir:

“Kako bih ja mogao sudjelovati na Škorinoj listi koji sve ove godine nije jednu jedinu riječ rekao o ničemu što se događa u Hrvatskoj?”, upitao je.

Je li Kolakušić ljevičar ili desničar?

Kolakušić o braniteljskim mirovinama: "Sto maraka doktoru pa po status u općinu"

Kolakušić je kazao kako su birači u Hrvatskoj raspoređeni u spektru od najveće desnice do najveće ljevice, te da se ne može pričati o tome da postoje samo “ljevičari ili desničari”.

“U cijelom tom spektru imate ljude s određenim idejama koje bismo mogli svrstavati lijevo ili desno”, kazao je.

Upitan gdje je on politički, je li lijevo ili desno, Kolakušić je kazao kako mu je nepojmljivo odgovoriti na takvo pitanje.

“Kakvo lijevo, kakvo desno? Milanović je uništio hrvatske građane ovršnim zakonom kad je podigao troškove postupka i omogućio nekolicini javnih bilježnika i odvjetnika da zarade desetine milijuna kuna. A uništio je obitelj! Pa zar bi to jedna ljevica to mogla ikada učiniti?

Jedna desnica, znači HDZ je predao naša polja i vodu. Što je tu desno i što je tu lijevo? Za mene to ne postoji”, kazao je.

Nikad oštriji o braniteljskim mirovinama

Kolakušić otkrio kada će objaviti plan i program za predsjedničku kandidaturu

Govoreći o velikim sustavima, Kolakušić se još jednom dotaknuo i mirovinskog sustava.

“U mirovinskom fondu svake godine fali 20 milijardi. Od 2007. nama nedostaje 207 milijardi za isplatu mirovina. Nitko, pa ni država, ne može se zaduživati zauvijek”, kazao je.

Kako bi sustav postao održiv, Kolakušić je najavio da će kod njega biti “ekstremnog rezanja svega”. Na pitanje voditeljice da su mirovine jako male i da to baš nije prostor za rezanje, Kolakušić je kazao:

“Pa apsolutno, to sam prvi ja u Hrvatskoj počeo govoriti da su mirovine male. Prvo je bitno sve te lažne umirovljenike, sve te lažne branitelje, sve te lažne invalide – maknuti iz tog sustava.

A tih lažnih ima nevjerojatno puno. Radio sam na tim predmetima na Upravnom sudu RH, a Upravni sud Hrvatske je jedan od glavnih uzroka zašto je nastao takav enormni broj lažnih branitelja i vojnih invalida”, kazao je.

Na pitanje voditeljice može li dati okvirnu procjenu koliko ih je, Kolakušić je odgovorio “više od polovice”.

Kako su nastali lažni branitelji?

Sudac Kolakušić: Kada ja dođem na vlast, mirovine će biti veće. Objasnio i kako!

Kolakušić je kazao kako su prijašnje Vlade pokušale napraviti reviziju takvih mirovina, tvrdi da je zato doneseno pet zakona o hrvatskim braniteljima, o hrvatskim ratnim vojnim invalidima itd., ali da Upravni sud nikada reviziju nije dopustio.

“Za status HRVI bila vam je dovoljna potvrda od jedinice i potvrda od liječnika. Sto maraka ovo i sto maraka ono. Vi stječete status u općini.

Zakon je propisao zaštitni mehanizam u obliku revizije, tu nema žalbe jer se nema tko žaliti. I par stotina tisuća je odjednom doneseno rješenja. Revizijsko tijelo je dobilo rok od tri mjeseca, njih deset, dobili su rok od tri mjeseca da ispitaju tih nekoliko stotina tisuća statusa. Naravno da nisu mogli”, kazao je.

Nakon toga, kada su druga državna tijela slale dokaze o navodnim braniteljima da su zdravi kao dren – Upravni sud im je naprosto rekao kako je rok za reviziju prošao, kazao je Kolakušić.

“Upravni sud je rekao da je njihova veza između sudjelovanja u Domovinskom ratu i njihove bolesti pravomoćno dokazana. I svi ti pokušaji su se odbijali. I onda se išlo u ponavljanje postupka ako bi se otkrilo nešto novo, ali i tada je Upravni sud blokirao bilo kakvu reviziju”, kazao je Kolakušić.

Na pitanje bi li svi oni trebali ići na reviziju, Kolakušić je kazao kako se treba ići na “reviziju svega”.

Kolakušić nikad direktniji o braniteljskim mirovinama: “Više od pola ih je lažnih!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap