Kolakušić o braniteljskim mirovinama: “Sto maraka doktoru pa po status u općinu”

Jasmina Grgurić
28. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Bivši sudac Mislav Kolakušić kao kandidat za predsjednika Hrvatske gostovao je jučer u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. Zastupnik u EU parlamentu osvrnuo se i na stanje u mirovinskom sustavu i mirovine. Govoreći o onim povlaštenima, na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića posvjedočio je kako su se prijevarom stjecali statusi lažnih branitelja.

Mislav Kolakušić (Snimak zaslona: Youtube/HRT/NU2)

Mislav Kolakušić jučer je kod Aleksandra Stankovića u “NU2” predstavio veće ovlasti predsjednika države koje bi uveo kada bi ga građani izabrali na toj funkciji. Zalaže se za smanjenje državne uprave za najmanje 20 posto, što povlači drastično smanjenje radnih mjesta u javnom sektoru. Bez toga smo, kaže, osuđeni na propast, što najbolje pokazuje “potpuni slom mirovinskog sustava“.

Mirovinski sustav ne postoji, financira se iz zaduženja

Sudac Kolakušić: Kada ja dođem na vlast, mirovine će biti veće. Objasnio i kako!

“Mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji. Da bi se isplatile ovakve mizerne mirovine kakve jesu danas, potrebno je 40 milijardi kuna. Svake godine fali 17 milijardi kuna, ali fali puno više. Od 2007. godine prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 207 milijardi kuna je isplaćeno iz državnog proračuna za mirovine. Mislite da je taj proračun ušao temeljem PDV-a i ostalih poreza? Nije, ušao je temeljem zaduženja. To je 600.000 radnih mjesta koja nisu otvorena i nikada neće biti. Za sljedećih deset godina opet treba temeljem zaduženja osigurati 200 milijardi kuna da isplatimo na euro ovakvu mirovinu kakva je. To je još 600.000 radnih mjesta” – pojasio je Kolakušić.

Stanković ga je pitao što bi učinio s povlaštenim mirovinama, na što je odgovorio da će se dirati i njih.

“Cijelo vrijeme se govori ‘Ajmo mi povlaštene mirovine prebaciti u proračun pa će nam biti lakše. Dragi moji građani, i povlaštene i vaše redovne mirovine se cijelo vrijeme isplaćuju iz proračuna, jer iz doprinosa mi jedva ne možemo ni 50 posto” – dodao je Kolakušić.

S obzirom da je voditelj aludirao na braniteljske mirovine, bivši sudac otkrio je i kako se dobivao status lažnih branitelja te zbog čega su na sud naknadno stizale žalbe.

U postrojbi ih nikada nitko nije vidio

“Postoje pravi branitelji i lažni branitelji. Radio sam deset godina na Upravnom sudu i vrlo dobro znam što znači pojam lažnog branitelja. Kako su nastale desetine tisuća lažnih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida? I zašto smo imali cijeli niz novih zakona o njihovim pravima i konstantno nove revizije? Ovako vam je to izgledalo u prošlosti: Status se stjecao temeljem prvostupanjskog rješenja. Znači sto maraka nekom doktoru, dobijete jedan list medicinskog papira, odete u općinu i izdaje vam se prvostupanjsko rješenje. Nije bilo žalbe, jer tko će se žaliti” – ispričao je Kolakušić.

Otkrio je i kako su se ukidala dobivena svojstva.

“Osmišljen je sustav revizije tog statusa za koju su genijalci predvidjeli rok od tri mjeseca. Dobili ste 300.000 osoba koje imaju status, i deset ljudi koji rade u revizijskom  tijelu. I što sada? Naknadno su tisućama predmeta ukidana ta svojstva, predmeti su dolazili na Upravni sud. A znate zašto su ukidana? Jer se nikada nisu javili u postrojbu, nitko ih nikada nije vidio… Nema ‘tempi pasati‘ jer sve što je posljedica kaznenog djela je ništavno. Samo je pitanje je li to netko provodi, ili ne” – zaključio je Mislav Kolakušić o mirovinama.