Kako do covid dodatka? Vlada objavila detalje, nemojte propustiti rok za prijavu!

Josip Mihaljević
14. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog o isplati covid dodatka. Objavljen je i sadržaj odluke, kao i pravila igre kako ostvariti ovu jednokratnu pomoć. Donosimo detalje.

stariji

Foto: Unsplash

Vlada je objavila odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, skraćeno – covid dodatka.

Domaće mirovine

Odlukom se uređuje isplata novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u RH u obveznom mirovinskom osiguranju koji moraju imati i prebivalište u Republici Hrvatskoj. Važna stvar je da će se covid dodatak isplatiti korisnicima mirovine zatečenima u isplati mirovine za mjesec ožujak 2021. godine, ako im mirovina za ožujak ne prelazi iznos od 4.000 kuna. Covid dodatak neće dobiti umirovljenici koji su zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obaveza osiguranja.

Inozemne mirovine

Ministar Aladrović najavio je da će isplata ići u dva vala. Prvo će se koncem travnja isplatiti mirovine korisnicima koji su je ostvarili samo u Hrvatskoj, a u srpnju će se isplatiti umirovljenicima koji imaju i inozemnu komponentu mirovinskih prihoda. Kod njih također vrijedi granica od 4.000 kuna, gledat će se zbroj hrvatskog dijela i inozemnog dijela mirovine. Međutim, ti korisnici će morati dostaviti dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za mjesec ožujak 2021. godine. Oni do 30. lipnja 2021. godine moraju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Iznos neto mjesečne mirovine koji korisnik prima u valuti na teret inozemnog nositelja socijalnog osiguranja preračunat će se u kunsku vrijednost po srednjem tečaju HNB-a važećem na dan 31. ožujka 2021. godine.

Obiteljske mirovine

Ako korisnici obiteljske mirovine žive odvojeno, svakoj skupini korisnika podijeljene obiteljske mirovine isplata jednokratnog novčanog primanja pripada uz uvjete i u iznosu određenom po pravilima za domaće mirovine.

Covid dodatak ide onima koji su u procesu ostvarivanja prava na mirovinu

Covid dodatak pripada i korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku, a priznato im je pravo na isplatu mirovine na dan 31. ožujka ili ranije te su zatečeni u isplati na dan 15. lipnja 2021. godine.

Njima će covid dodatak biti isplaćen kada i korisnicima inozemnih mirovina, dakle najkasnije u srpnju.

Tko prevari državu, morat će vratiti novac

U odluci piše da će u slučaju naknadnog utvrđivanja nepripadnosti prava na isplatu mirovine – korisnik biti dužan vratiti isplaćeno jednokratno novčano primanje.

Covid dodatak nije dohodak

Covid dodatak ne smatra se dohotkom sukladno članku 8. stavku 2. točki 7. Zakona o porezu na dohodak te nije prihod u smislu članka 14.c Zakona o  dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Također, ne može biti predmetom ovrhe, umirovljenici koji su blokirani dobit će ga na zaštićeni račun. Za isplatu covid dodatka zadužen je HZMO.

Odluku možete proučiti i ovdje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap