Minimalna mirovina: “Volio bih da to bude granica siromaštva (2.927 kuna), ali…”

Josip Mihaljević
14. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja komentirao je vladin paket pomoći umirovljenicima protiv poskupljenja. Kaže da bi trebalo biti nešto slično poput covid dodatka. Upitan treba li postaviti minimalnu mirovinu, kao što imamo minimalnu plaću, Hrelja kaže da takvi modeli postoje u susjednoj Sloveniji. Međutim, to treba napraviti pošteno.

hrelja net.hr

Foto: Net.hr

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) gostovao je u studiju Net.hr-a gdje je iznio svoj pogled na trenutačnu umirovljeničku situaciju.

Vlada priprema nešto poput covid dodatka?

Upitan o vladinom paketu mjera za pomoć građanima u vidu poskupljenja, kojeg će vlada prezentirati sredinom ovoga tjedna, Hrelja je kazao da ni sam ne zna što je premijer Andrej Plenković pripremio za starije:

hrelja sabor
Hrelja: Umirovljenici će biti uključeni u lepezu rješenja protiv poskupljenja

“Vrlo rado bih vam otkrio detalje, ali ni ja ne znam. Znam samo da sam na prvom sastanku parlamentarne većine ove godine sugerirao da treba pripremiti paket mjera i za umirovljenike, ne samo vaučere za socijalno ugrožene, nego i za umirovljenike s niskim primanjima.

Oni su prepušteni sami sebi i imat ćemo puno gladi. Očekujem da ćemo uskoro saznati nešto više o tom paketu mjera prema umirovljenicima. Sigurno je da bi nešto trebalo biti nešto poput covid dodatka jer oni s višim mirovinama će kroz usklađivanje, koje će biti u travnju, dobiti nešto više i moći će preživjeti ako bude velike inflacije”, kazao je Hrelja.

Oni s manjim mirovinama dobit će nešto više, a oni s većima manje – to smo dužni napraviti jer smo socijalna država, dodaje Hrelja.

Poskupljenjima namirnica koja su krenula prošle godine u travnju će se pridružiti i veći režijski troškovi, što kod umirovljenika izaziva strah od dužničkog ropstva:

“Oni se boje dužničkog ropstva, da neće imati dovoljno sredstava, da neće moći platiti struju i vodu. Većina umirovljenika je odgovorna prema svojim obavezama. Oni će prije ići na to da plate račune, a na sebi će štedjeti, što nije dobro. Ili će štedjeti na lijekovima, ili na prehrani, ili na grijanju. To za njihovo zdravstveno stanje nije dobro”, dodaje Hrelja.

“Nema dobrih mirovina koje se baziraju na niskim plaćama”

Kratko je komentirao i SDP-ove prijedloge za umirovljenike. S Iblerovog trga sugeriraju drugačiju formulu usklađivanja i isplatu inflatornog dodatka. Međutim, Hrelja kaže da SDP-ovo rješenje ništa neće pomoći najsiromašnijima:

SDP o covid dodatku: 'Besramno bacanje mrvica sirotinji'. Sada predlažu iste iznose!

“Model usklađivanja koji su predložili je suspektan. Nijedna država na svijetu nema usklađivanje 100 posto prema inflaciji ili prema porastu plaća. Takav model neće zaštititi najsiromašnije. Recimo da imamo inflaciju od 5 posto i da vlada za šest mjeseci treba uskladiti mirovine za 5 posto. Onaj s 1.500 kuna dobit će 75 kuna povećanja, a onaj s 5.000 kuna dobit će 250 kuna povećanja”, kazao je Hrelja.

Dodaje kako nije problematična formula usklađivanja, nego niske plaće i niske uplate doprinosa:

“Naša ekonomska moć daje što daje. Nema dobrog mirovinskog sustava, nema dobrih mirovina koje se baziraju na niskim plaćama, to mora biti jasno i sindikatima”, govori Hrelja

Treba li redefinirati najnižu mirovinu?

Upitan trebamo li redefinirati najnižu mirovinu u smislu da ju približimo modelu minimalne plaće, Hrelja govori da u Sloveniji postoji sličan model:

Najniža mirovina: Provjerite iznose od kojih vaša primanja ne mogu biti manja!

“To se može napraviti. Ali moramo napraviti imovinski cenzus, onome tko nema neka država garantira 2.000 kuna. Dapače, ja bih volio da to bude granica siromaštva, da nitko ne živi ispod te granice siromaštva, iako je ona diskutabilna.

Slovenci imaju takav model. Oni su napravili plan da će u roku od pet godina štititi sve građane ispod te razine. Ali mora biti pošteno. Ne možeš imati prihode iz apartmana, imati ne znam koliko nekretnina pa da još od države dobiješ nešto. Brate, prodaj nekom. Nema smisla debeloj guski mazati vrat”, kaže Hrelja.

Minimalna mirovina: “Volio bih da to bude granica siromaštva (2.927 kuna), ali…”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap