Plenković objavio iznose: Umirovljenicima dodatak do 1.200 kuna, niži PDV na hranu…

Josip Mihaljević
16. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković i ministri danas su predstavili paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Umirovljenike bi najviše mogao zanimati jednokratni “energetski” dodatak koji je identična kopija covid dodatka iz prošle godine. Očekivalo se da će dio umirovljenika moći koristiti vaučere za socijalno ugrožene kupce energenata, ali ta mjera se proširila samo na korisnike nacionalne naknade za starije. Evo što se sve mijenja!

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Vlada je danas otkrila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Mjere su predstavili predsjednik vlade Andrej Plenković i niz ministara.

“Kao što smo najavili na sjednici vlade, rekli smo da ćemo sredinom ovoga tjedna predstavili ovaj paket. Jučer smo o tome govorili s predstavnicima parlamentarne većine, jutros smo imali konstruktivan sastanak sa sindikatima, s HUP-om, HGK, HOK-om, Maticom i Sindikatom umirovljenika koji su također dobili informaciju u ovom paketu i čije su reakcije bile pozitivne”, kazao je Plenković.

Cijene plina u Europi rastu iz sljedeće četiri razloga, kazao je Plenković. Nakon covid krize dolazi do veće potražnje i spremnosti nabave plina po većim cijenama u azijskim državama. Drugi razlog je Rusija, koji je jedan od glavnih opskrbljivača plina u Europi, koja ima ograničenu proizvodnju i Sjeverni tok 2 nije u funkciji. Norveška nije u mogućnosti povećati proizvodnju, a u Europi dolazi do veće potražnje zbog gospodarskog oporavka. Klimatske prilike govore da su zime hladnije, objašnjava Plenković i navodi da je proizvodnja plina u Europi u padu od 2004. godine.

“Da vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema intervencije, računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto”, kazao je Plenković.

Plenković: Struja raste 9,6 posto, plin najviše 20 posto

Plenković je kazao kako je paket pomoći težak 4.8 milijardi kuna. Odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. Tu su i potpore za trošak plina u kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike – jednokratna naknada, potpore za poduzetnicima i poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare.

Umjesto da električna energija raste 23 posto, s mjerama će rasti 9,6 posto kazao je Plenković. Što se tiče plina, koji bi rastao 79 posto, rast će najviše do 20 posto, kazao je Plenković.

Novi PDV na plin, toplinsku energiju, hranu…

Plenković je prezentirao nove stope PDV-a na plin i toplinsku energiju, hranu, i druge stvari. Evo novih stopa:

PDV na plin i toplinsku energiju

  • s 25% na 13% (trajno)
  • s 25% na 5% samo za plin (od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023.)

PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo

  • s 25% na 13%

PDV na hranu

  • s 13% na 5% na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, troškovi u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi)
  • s 25% na 5% na maslac i margarin

PDV na higijenske uloške i tampone

  • s 25% na 13%

PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe

  • s 25% i 13% na 5%

Vaučeri za ugrožene kupce energenata

Što se tiče socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata, već danas imamo vaučere od 200 kuna mjesečno za pomoć pri plaćanju računa za struju. Tu mjeru koristi nešto više do 60 tisuća kućanstava, ali uvjeti su strogi – da biste na njih imalo pravo morate biti ili korisnik minimalne zajamčene naknade ili korisnik osobne invalidnine.

Evo novih pravila – zadržat će se postojeći korisnici, a definicija socijalno ugroženih kupaca energenata proširit će se na korisnike nacionalne naknade za starije. Dakle, na manje od 6.000 novih korisnika. Osim toga, naknada se udvostručuje s 200 na 400 kuna mjesečno i proširuje se i na račune za plin.

Očekivalo se da će umirovljenici dobiti veći pristup ovim vaučerima, ali ništa od toga.

Pogodnosti za domove za starije i udomiteljske obitelji

Pružatelji usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka dobit će od 1.000 do 4.000 kuna mjesečne naknade. Udomiteljske obitelji dobit će mjesečnu naknadu od 400 kuna.

UMIROVLJENICIMA JOŠ JEDAN COVID DODATAK

Plenković je predstavio i glavnu mjeru za umirovljenike:

“Dolazimo do vrlo važne skupine u hrvatskom društvu, a to su naši najstariji, naši umirovljenici. I ovdje, s obzirom na okolnosti, predvidjeli smo posebnu jednokratnu naknadu. Energetski dodatak za 721 tisuću umirovljenika s mirovinom do 4.000 kuna”, kazao je Plenković.

Glavna umirovljenička mjera je kopija covid dodatka iz prošle godine. Ovisno o iznosu mirovine, umirovljenici će jednokratno dobiti od 400 do 1.200 kuna.

umirovljenici dodatak

Foto: Facebook screenshot

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap