Energetski dodatak na mirovine: Kada je isplata, koliko iznosi, moram li se prijaviti?

Josip Mihaljević
18. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Glavna mjera za umirovljenike iz Vladinog paketa pomoći zbog poskupljenja jest “energetski” dodatak. Isplata će ići po principu covid dodatka, a poznati su iznosi, trenutak isplate i kako doći do dodatka.

novac

Foto: Unsplash

Vlada će u sklopu paketa pomoći zbog poskupljenja umirovljenicima isplatiti energetski dodatak. Radi se o kopiji covid dodatka iz prošle godine. Isplata je jednokratne prirode, a ovisno o visini mirovine, moguće je dobiti do 1.200 kuna.

‘Razredi’ i iznosi dodatka

  • do 1.500 kuna mirovine – 1.200 kuna dodatka
  • od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine – 900 kuna dodatka
  • od 2.000,01 do 3.000 kuna mirovine – 600 kuna dodatka
  • od 3.000,01 do 4.000 kuna mirovine – 400 kuna dodatka

Za umirovljenike s ukupnim mirovinskim primanjima iznad 4.000 kuna nije predviđena isplata.

Kada mogu očekivati novac na računu?

Za isplatu covid dodatka prošle je godine trebalo nešto više vremena jer u prošlosti nije postojao mehanizam. Sada cijelu stvar možete očekivati nešto brže jer obrazac i pravna osnova isplate postoje. I sam ministar rada Josip Aladrović je usporedio energetski dodatak s covid dodatkom iz prošle godine. Umirovljenici novac na računima mogu očekivati krajem travnja ili u svibnju.

Moram li se prijaviti?

Velika većina umirovljenika energetski dodatak dobit će automatski. Isto kao i kod prvog kruga isplate covid dodatka, prvi su na redu umirovljenici koji su čitav staž ostvarili u Hrvatskoj, odnosno, oni koji nemaju ni dana radnog staža u inozemstvu.

Oni se za isplatu energetskog dodatka neće morati prijaviti.

Međutim, ako primate dio mirovine iz Hrvatske, a dio iz inozemstva, morat ćete se prijaviti za ostvarivanje prava na covid dodatak, odnosno HZMO-u ćete morati dokazati koliko vam iznose ukupna mirovinska primanja, a ona ne smiju biti veća od 4.000 kuna.

Morat će se prijaviti i oni umirovljenici koji primaju samo hrvatsku mirovinu, ali imaju nešto inozemnog staža. Oni će morati popuniti formular u kojem izjavljuju da ne primaju mirovinu iz inozemstva.

Isplata za ovaj dio umirovljenika očekuje se mjesec dana kasnije (krajem svibnja/u lipnju) nakon prvog kruga isplate.

Još se čeka službena odluka

Naravno, još uvijek se čeka službena odluka Vlade o isplati jednokratnog energetskog dodatka. To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, a odluka će propisati još detaljnije odluke. Umirovljenici, kao i kod covid dodatka, mogu očekivati da će energetski dodatak biti zaštićen od ovrha što znači da će i umirovljenicima pod blokadom u potpunosti sjesti na račun.

Vladina će odluka također detaljno propisati uvjete za ostvarivanjem prava, rokove za korisnike mirovina s inozemnim elementom (do kada trebaju dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine/izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu), izuzeća i slično. Primjerice, umirovljenici koji rade do polovice radnog vremena nisu mogli ostvariti pravo na covid dodatak, kao i korisnici nacionalne naknade za starije. Pratite Mirovina.hr kako biste imali najažurnije informacije o nadolazećoj isplati energetskog dodatka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap