[VIDEO] Znate li kako zaboraviti na stvari iz prošlosti? Psihologinja Eva donosi nekoliko savjeta

Ana Kanazir
9. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Nekada nije najlakše biti u sadašnjem trenutku jer često mislimo o problemima iz prošlosti ili nas pak, s druge strane, brine budućnost. Ipak, kako biste bili prisutni ovdje i sada, psihologinja Eva Jurković nam je otkrila kako je potrebno samo malo truda i obraćanja pažnje na stvari kojima se upravo bavite. Uključite svojih pet osjetila i primijetite svaki od njih.

Živjeti ovdje i sada, odnosno svjesno živjeti je jako važno jer smanjuje stres, poboljšava koncentraciju, omogućava bolju kontrolu emocijama, a ima još niz prednosti koje dolaze s vremenom. Psihologinja Eva Jurković nam je otkrila i nekoliko jednostavnih načina kako se takav način života može postići.

Psihologinja poručuje: 'Moramo naučiti vratiti misli ovdje i sada. Tako ćemo uživati u svakom trenutku'

Zašto je važno živjeti u sadašnjosti

Kako nam je psihologinja objasnila, mnogo je prednosti svjesnog življenja, odnosno življenja u sadašnjem trenutku. Na ovaj način uživamo u svakom trenutku, više cijenimo život i ne brinemo toliko o stvarima na koje nemamo utjecaj. Više o tome možete pročitati ovdje. 

– Brojne su prednosti ‘mindfulnessa’ na fizičko tijelo, kao što su manjak bolesti jer se smanjuje stres i nemir pa se smiruju i normaliziraju procesi u tijelu, ali jednako tako ima i prednosti za psihu, za pamćenje, koncentraciju, jer je to trening pažnje, pomaže i kod emocija jer smanjuje impulzivne reakcije. Bolje donosimo odluke, lakše osvještavamo emocije, mogu se poboljšati odnosi s drugim ljudima, bolje komuniciramo, imamo i osjećaj sebe i bolje se doživljavamo, otkrila nam je psihologinja Eva.

Kako živjeti u sadašnjosti?

Iako se čini jako komplicirano i nevjerojatno teško, živjeti u sadašnjosti je zapravo vrlo jednostavno, a potrebno je samo malo više obraćati pažnju na ono što se nalazi oko nas i ono čime se upravo bavimo. To možete raditi dok perete suđe, oblačite se, šećete sami prirodom, dok perete zube, dok se tuširate ili dok obavljate bilo koju drugu aktivnost i radnju.

Psihologinja nam je otkrila jednu važnu stvar koju možete naučiti od svojih unuka

– Fokusirajte na pet osjetila. Možemo osjetiti kakav je miris i što izaziva u nama, možemo vidjeti što je oko nas, primijetiti pet stvari koje nam privlače pažnju i obratiti pozornost na zvukove koji nas okružuju. Ovo je već 30 sekundi koje smo proveli u sadašnjosti i razmišljajući samo o stvarima koje nas sada okružuju. I to je već super. Na početku je važno malo po malo uvoditi elemente sadašnjosti nekoliko puta na dan, rekla nam je psihologinja Jurković.

Cijeli podcast o svjesnom življenju možete pogledati u nastavku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap