Je li Plenković doista rekao “plaća i mirovina ima za ožujak, za travanj ćemo još vidjeti”?

Josip Mihaljević
2. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je poslijepodne predstavio drugi paket gospodarskih mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. U jednom trenutku se pomalo nespretno izrazio kazavši kako će novca za plaće i mirovine biti u travnju, a da ćemo za svibanj “razgovarati i vidjeti kako dalje”. Međutim, dojam je da je tom izjavom prvenstveno mislio na plaće u javnom sektoru jer je na kraju konferencije za medije bio potpuno jasan u vidu isplate mirovina.

plenki

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Premijer Andrej Plenković jučer je predstavio prošireni paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Potpora po radnom mjestu povećava se s 3.250 kuna na 4.000 kuna (s tim da država preuzima teret doprinosa, oko 5.460 kuna ukupno po zaposlenom radniku); poduzeća kojima je rad onemogućen ili znatno otežan bit će djelomično ili u cijelosti oslobođena od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj; tvrtke će dobiti odgodu plaćanja PDV-a sve dok se ne naplate izdani računi i odgođen je rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu.

Govoreći o krizi, Plenković je rekao da u ovoj situaciji nikome nije lako:

“Ona je utjecala na promjenu naših života preko noći i znam da nikome nije lako. Nije lako ni djeci, nije lako ni roditeljima, nije lako ni bakama ni djedama, nije lako ni našim liječnicima, medicinskim sestrama, nije lako policajcima, nije lako inspektorima, carinicima, onima koji rade u dućanima ovih dana i svi se zajedno pokušavamo prilagoditi na novu realnost, na novo normalno”, kazao je Plenković.

Najavio je i maksimalnu štedljivost države – svi ministri su još prije dva tjedna dobili nalog da pokušaju srezati sve rashode koji u ovom trenutku nisu bitni, a rezat će se na razini središnje države, na razini jedinica lokalne i područne samouprave te na razini javnih poduzeća.

Govoreći o mjerama štednje, premijer je suptilno najavio i rezove u javnom sektoru:

“Ići ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo u novim okolnostima, zajednički, tu apeliram na dogovor, otvoriti razgovore kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja trenutno postoje. U našem mandatu bili smo sretni i zadovoljni što su plaće išle gore. Nažalost, u ovakvim okolnostima moramo razgovarati sa sindikatima i vidjeti kako dalje”, rekao je Plenković.

Sporni dio o mirovinama

Ministar Marić poručio umirovljenicima: "Mirovine nisu upitne. Točka"

Zatim je kazao spornu rečenicu iz koje se može iščitati da je isplata mirovina u narednim mjesecima ugrožena. Glasila je ovako:

“Što se tiče isplata koje sada slijede za mjesec ožujak, kao što smo rekli prije nekoliko tjedana, bit će novaca i za mirovine i za plaće, govorim o ožujku. Sve ono što će biti isplata u svibnju za travanj ćemo razgovarati i vidjeti kako izlaziti u susret s obzirom na nove izazove”, rekao je premijer.

Zatim je odgovarajući na pitanja novinara o rezanju troškova otprilike to ponovio:

“Što se tiče rezanja troškova, oni će biti ozbiljni i bit će veliki. Svi ministri su dobili nalog da to naprave, ono što sam vam rekao što se tiče mjeseca ožujka, njega ćemo tretirati kao svojevrsni uvod u ovu krizu u pogledu isplata koje slijede u travnju. Pravi rezovi slijedit će s plaćom u svibnju, a mi ćemo ovu temu koju ste vi otvorili raspraviti s našim socijalnim partnerima sindikatima”, kazao je.

Dojam je da je premijer, govoreći o rezanju u javnim plaćanjima, prvenstveno mislio na plaće, a ne na mirovine. Na kraju konferencije za medije novinarka ga je pitala što hoće li biti rezova na mirovinama, a Plenković je ponudio dosta jasan odgovor:

“Ne, ne, mirovine nećemo dirati. U svim okolnostima mirovine nećemo dirati. To smo jasno rekli na početku, to ne dolazi u obzir. Isplata mirovina će biti 8. travnja”, odgovorio je premijer Plenković.

Zaključno, da se vratimo na rečenicu iz naslova. Plenković je doista rekao nešto slično tomu, no umirovljenici u ovom trenutku ne bi trebali strahovati za svoje mirovine – možda su male, no Vlada u ovom trenutku ne planira uštede na njima. A da su mirovine sigurne, garantirali su u proteklim tjednima i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Je li Plenković doista rekao “plaća i mirovina ima za ožujak, za travanj ćemo još vidjeti”?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap