Istraživanje potvrdilo: Konzumacija ribe i morskih plodova može biti dobro za jedan organ

Ana Kanazir
27. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Novo istraživanje je otkrilo kako svi oni koji jedu puno ribe i plodova mora imaju i manji rizik od razvoja problema s bubrezima. Ovome je tako zbog omega – 3 masnih kiselina koje se nalaze u ribama, a koje se mogu povezati sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

riba

Foto: Unsplash

Istraživanje je objavljeno u The British Medical Journal, a pokazalo je kako je konzumacija ribe dobra za bubrege. Točnije, ova će hrana biti odličan izbor za sprječavanje pojave kronične bolesti bubrega. Ipak, zanimljivo je kako omega – 3 masne kiseline iz biljne hrane neće imati isti učinak. Od kronične bolesti bubrega u svijetu boluje 700 milijuna ljudi, a ovo je odlična vijest za oboljele, ali i za sve ostale.

Žena kleči na krevetu, drži se za bubreg i naginje prema naprijed
Donosimo 5 glavnih simptoma koji upućuju na probleme s bubrezima i da je vrijeme za odlazak liječniku

Kako bi se došlo do ovog zaključka, proučeni su podaci ranijih istraživanja, točnije proučene su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 različitih studija iz 12 zemalja. Otkriveno je kako je za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti kod onih koji su uzimali veće količine omega-3 masne kiseline.

Problemi s bubrezima se inače mogu prepoznati po nekoliko simptoma. Tako suha koža ili bolni i natečeni zglobovi mogu biti očiti znak bolesti bubrega. O kojim se još simptomima radi, pogledajte u ovom tekstu.

Što se tiče Hrvatske, podaci Ministarstva poljoprivrede, uprava ribarstva iz 2021. godine kažu kako je 2018. godine potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika iznosila 18.06 kg, dok je godinu dana kasnije, 2019. godine zabilježen porast od 10,84 posto i potrošnja je iznosila 20,02 kg po osobi. Prema ovome je vidljivo kako se konzumacija ribe povećava, a s obzirom na novo istraživanje možda će se potrošnja još više povećati.

Osim za bubrege, omega – 3 masne kiseline bit će dobre i za zdravlje srca jer mogu smanjiti pojavu aritmije srca i smanjiti krvni tlak. Dobre su i za mozak, kao i za zglobove. Ovih zdravih kiselina najviše ima u lososu, ali i u tuni, sardini i haringama.

riba
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap