Donosimo 5 glavnih simptoma koji upućuju na probleme s bubrezima i da je vrijeme za odlazak liječniku

Ana Kanazir
2. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Bubrezi su važni za mnoge funkcije u organizmu. Glavna uloga im je da filtriraju i čiste krv, a održavaju i razinu elektrolita pod kontrolom. Postoje određeni znakovi koji pokazuju kako s bubrezima nije nešto u redu, a važno ih je prepoznati kako ne bi došlo do većih problema s bubrezima, kao što su kronična bolest bubrega ili zatajenje bubrega.

bubreg

bol u bubrezima | foto: unsplash, Sasun Bughdaryan

Prema podacima Hrvatskog registra nadomještanja bubrežne funkcije, u Hrvatskoj godišnje oko 600 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju bubrega. Kronična bubrežna bolest javlja se u 1 na 10 odraslih osoba diljem svijeta, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kako bi se spriječili problemi s bubrezima, treba reagirati odmah kod pojave prvih simptoma.

Kako prepoznati probleme s bubrezima?

Kada nešto nije u redu s bubrezima, simptomi će se javljati i u drugim dijelovima tijela. Tako se može javljati i manjak energije ili stalan umor, ali i problemi s kožom. Evo koje sve simptome možete imati:

Problemi s koncentracijom

Ako su smanjene funkcije bubrega, može doći i do češćeg umora i slabosti, a to onda utječe i na probleme s koncentracijom. Drugi problem koji se može javiti kao posljedica bolesti bubrega je i anemija, koja također uzrokuje slabost.

San i starija životna dob | Pexels
Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

Problemi sa spavanjem

Kada bubrezi ne obavljaju svoju funkciju filtriranja, može doći do taloženja toksina u krvi. Ovo može utjecati i na kvalitetu spavanja. Jednako tako, kronična bolest bubrega je češća kod osoba koje imaju apneju, odnosno poremećaj spavanja. Ako niste sigurni koliko vam je sna potrebno svaki dan, informaciju možete pogledati ovdje. 

Problemi s mjehurom

Ako mokrite češće nego inače, ovo je jedan od prvih znakova nakupljanja bakterija u urinu, a može se raditi i o problemima s bubrezima. Osim toga, može se pojaviti i krv u urinu koja je također znak problema s bubrezima, ali i znak bubrežnih kamenaca, jake urinarne infekcije ili povećane prostate kod muškaraca. Kada primijetite ove probleme, posjetite liječnika.

Suha koža

Suha koža koja uz to i svrbi je nerijetko znak problema s kostima, ali i uznapredovale bolesti bubrega, odnosno kada bubrezi više ne mogu održavati pravu razinu minerala i nutrijenata u tijelu. Jednako tako, može s pojaviti i otečenost u području očiju.

Natečeni zglobovi

Naticanje u zglobovima i u nogama može biti znak bolesti srca koje se mogu prepoznati po različitim simptomima, a koje možete pročitati ovdje.

Ovo je ujedno i znak da bubrezi ne obavljaju svoju funkciju kako treba.

Kako spriječiti pojavu kronične bubrežne bolesti?

Kako ne bi došlo do kronične bolesti bubrega potrebno je paziti na svakodnevne radnje i aktivnosti, ali i na prehranu. Pazite da uvijek unosite nutritivno bogate namirnice. Smanjite dnevni unos soli u organizam jer sol može utjecati i na druge funkcije u organizmu. Gdje se sve krije sol, pisali smo ovdje. Bilo kakva aktivnost je dobra za zdravlje, a tako će biti dobra i za zdravlje bubrega.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap