Istraživanje je potvrdilo: Vježbanje vas može zaštiti od COVID-a

Ana Kanazir
31. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Osim što je dobro za zdravlje, nedavno provedeno istraživanje je otkrilo kako vježbanje može osobe zaštiti od razvoja ozbiljnih stanja zaraze koronavirusom. Vježbanje kao zaštita od COVID-a može biti još jedan način borbe protiv pandemije.

vježbanje

vježbanje | foto: Shvets production, pexels

U ovo veliko istraživanje koje je objavljeno u izdanju the British Journal of Sports Medicine uključeno je 16 različitih studija koje sve imaju jednake rezultate. U istraživanju je sudjelovalo 1 853 610 osoba, od toga su 53 posto činile žene. Samo istraživanje je nastalo prije nego što je cjepivo protiv koronavirusa bilo dostupno diljem svijeta i prije pojave novih sojeva bolesti. Zaključeno je kako se mogu smanjiti ozbiljne posljedice vježbanjem protiv COVID-a.

Vježbanjem do boljeg zdravlja

Pratile su se navike vježbanja kod ljudi, a pokazalo se kako redovita tjelovježba može čak i spriječiti zarazu ovim virusom i to za 11 posto. Jednako tako se pokazalo kako je manja stopa hospitalizacije i razvoja težih oblika bolesti kod onih koji redovito vježbaju, ali i kako je samo trajanje bolesti nešto kraće nego kod osoba koje se ne bave nikakvom aktivnošću.

Stariji, ako imate ovaj problem, mogli biste biti 'superširitelji' koronavirusa

Koje vježbanje će dati najbolje rezultate?

Osim od koronavirusa, vježbanje može zaštiti organizam od drugih bolesti jer jača imunitet. Redovita umjerena aktivnost ili tjelesna aktivnost visokog intenziteta povezana je s 31 posto nižim rizikom od zaraznih bolesti. Jednako tako, tjelesna aktivnost smanjuje opasnost od pojave upale pluća i rizik od akutnih respiratornih infekcija. Najbolje će rezultate za zdravlje imati vježbanje umjerenog intenziteta koje će trajati barem 150 minuta na tjedan ili vježbanje jačeg intenziteta kojeg će biti potrebno izvoditi oko 75 minuta tjedno.

Treba uzeti u obzir da je istraživanje provedeno prije pojave Omikron varijante virusa i prije pojave cjepiva. Jednako tako, nije dovoljno ispitano kojim intenzitetom su svi ispitanici vježbali. Potrebno je napraviti još nekoliko istraživanja koja će biti puno detaljnija.

U svakom slučaju vježbanje vam može samo pomoći u održavanju bolje forme, zdravijeg tijela, duha, a zaštit će vas i od težih simptoma bolesti. Uz vježbanje, odlična zaštita će biti i određene mjere koje možete poduzeti, a koje možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap