Preporuke starijim osobama za zaštitu od koronavirusa

Jasmina Grgurić Zanze
23. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

S jednom ili dvije doze cjepiva, u Hrvatskoj je cijepljeno više od 1,4 milijuna građana, pri čemu je tek svaki četvrti primio obje. Cijepljeno je i više od polovine starijih od 70 godina. Dobar dio umirovljeničke populacije još uvijek nije primio cjepivo pa opreza nikada dosta, pogotovo uoči najavljenog popuštanja epidemioloških mjera u lipnju.

Ilustracija: Unspash

Iako se dobar dio populacije, pogotovo one starije, cijepio, mnogi još nisu pa mjesta za opuštanje  nema. Broj zaraženih je u padu pa se očekuje i popuštanje epidemioloških mjera. No, tada na snagu stupa individualna odgovornost pa su iz Stožera starijim osobama još jednom uputili preporuke za zaštitu od koronavirusa.

Najučinkovitije opće mjere prevencije su sljedeće:

 • Pranje ruku. Često perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili protrljajte ih sredstvima koja sadrže 70 % alkohola.
 • Dodirivanje lica. Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.
 • Kihanje/kašljanje. Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.
 • Maske za lice. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju).
 • Osobna higijena. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.
 • Higijena prostora. Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.
 • Fizička distanca. U društvenom kontaktu održavajte razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.
 • Preporuke za starije osobe i kronične bolesnike. Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.
 • Pomoć Crvenog križa. Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa.
 • Telefonska konzultacija liječnika. Preporučujemo da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom.
 • Korisne internetske stranice. Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti. Stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano za koronavirus, kao i za mjere prevencije.
 • Nastavak redovitih aktivnosti. Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć, navode na Vladinoj stranici koronavirus.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap