Stariji, ako imate ovaj problem, mogli biste biti ‘superširitelji’ koronavirusa

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2021.
Zdravlje
A- A+

Starije osobe sve dosad su se nalazile u fokusu kao najugroženija kategorija kada je o pandemiji koronavirusa riječ. No, najnovije istraživanje sada ih stavlja u suprotnu ulogu, onih koji bi mogli ugrožavati druge kao ‘superširitelji’ Covida-19. Uz godine, to ovisi i o indeksu tjelesne mase, a sve je povezano s količinom respiratornih kapljica.

Foto: Rawpixel

Starije osobe kao ‘superširitelji’ korone? Najnovije znanstveno istraživanje kaže da ako su pritom malo puniji – da! Rizik povećava veći indeks tjelesne mase, a sve je povezano s količinom respiratornih kapljica koje više šire starije, pretile osobe. Naime, istraživači navode da bi starije osobe s višim indeksom tjelesne mase (BMI) mogli više širiti virus SARS-CoV-2 jer izbacuju više respiratornih kapljica.

Studiju objavljenu u Zborniku Nacionalne akademije znanosti s kolegama je proveo bivši profesor bioinženjeringa David A. Edwards. Navodi pritom da postoji nekoliko čimbenika koji su povezani s respiratornom infekcijom, a njihov rad je utvrdio da su dob i indeks tjelesne mase (BMI) dva glavna čimbenika.

Edwardsova tvrtka proizvodi proizvod pod nazivom FEND (‘brza interventna zaštita nosa’) koji služi za suzbijanje kapljica u nosnicama, a Edwards tvrdi da bi ovaj uređaj mogao dijelom suzbiti širenje koronavirusa i drugih respiratornih bolesti, piše N1.

Znanstvenici otkrili da već jedan sastojak može spriječiti teške oblike Covida

Istraživanje su proveli na 194 zdrave osobe i osam primata koji su eksperimentalno zaraženi virusom SARS-CoV-2. Rezultati su pokazali da su starije osobe s višim indeksom tjelesne mase izbacile znatno više kapljica nego osobe koje su bile mlađe i koje su imale niži indeks tjelesne mase.

Prva je to studija koje je istraživala ‘superširitelje’ koronavirusa prema njihovim karakteristikama. One dosadašnje bavile su se samo određenim rizičnim ponašanjima, kao što su velika okupljanja bez maski.

U studiji se navodi da su superširitelji obilježili izbijanje žarišta od početka pandemije covida-19, a pritom se sugerira da su povišen indeks tjelesne mase i viša dob povezani s trendom širenja koronavirusa.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap