Ove županije sufinanciraju smještaj umirovljenika u privatnim domovima, evo kakvo je stanje u velikim gradovima

Ana Kanazir
2. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Karlovačka županija je prošle godine prvi puta u proračunu osigurala dodatna sredstva za pomoć starijim i nemoćnim osobama. Ove godine će se ovaj iznos povećati kako bi se olakšao život svim korisnicima privatnih smještajima. Osim Karlovačke županije, smještaj u privatnim domovima za starije će osigurati i Zadarska, ali i Koprivničko -Križevačka županija. Provjerili smo i kakvo je stanje u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Dom za starije osobe sv. Josip u Zagrebu | Foto: Facebook/Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb

Dok se Zagreb pobrinuo za dugove domova kojima je on osnivač, u dvije županije se sufinanciraju privatni domovi za starije, dok nekoliko gradova umjesto financijske pomoći svojim umirovljenicima nude razne programe i aktivnosti.

Odlučeno je: Grad Zagreb će djelomični pokriti dugove domova umirovljenika i bolnica

Karlovačka županija

U Karlovcu su sklopljeni Ugovori za 9 pružatelja usluge smještaja starijih i nemoćnih, odnosno za 54 korisnika. Iznos sklopljenih ugovora je 116.200 kuna, kako je navedeno na stranicama Županije.

Zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar naglasila je da se svim korisnicima tako život u instituciji želi učiniti kvalitetnijim i jednostavnijim.

– Karlovačka županija, osim redovitih ulaganja u gospodarstvo i školstvo, brine i o onim najranjivijim skupinama u društvu, starijim i nemoćnima. Nadam se da će u ovoj godini biti još više prijavitelja na ovaj javni poziv, a Vama koji ste se javili hvala što ste svojim korisnicima osigurali dodatna sredstva za financiranje smještaja.

Zadarska županija

Iz Zadarske županije su nam odgovorili kako će sufinancirati korisnike privatnih domova u iznosu od 110 eura mjesečno po korisniku, temeljem zahtjeva i priložene dokumentacije. Rekli su nam kako će mjesečni broj korisnika prema procjenama prelaziti 450 zahtjeva.

– U Proračunu Zadarske županije osigurali smo 583.981,00 eura na poziciju Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku. Ovaj program provodi se kontinuirano od 2018. godine.

Grad Zagreb

Što se tiče Zagreba, Grad Zagreb je osnivač domova u Zagrebu, a u studenome je odlučeno kako će se raspodijeliti sredstva za podmirenje obveza domova za starije osobe. Točnije, donesen je zaključak o podmirenju dugova šest domova za starije osobe i triju bolnica pod ingerencijom Grada Zagreba. Više možete pročitati ovdje.

Grad Osijek

Iz Osijeka su nam javili kako ove godine ne planiraju sufinancirati smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne osobe. Ipak, Osijek ima druge mjere i programe kojima je glavni cilj osigurati bolji život umirovljenicima. Ovdje spadaju sufinanciranje javnog prijevoza, financiranje umirovljeničkih udruga, financiranje dnevnih boravaka, a postoje i različite financijske potpore.

– Grad Osijek je u proračunu osigurao 27.000 eura u 2023. godini za projekte i programe udruga umirovljenika, s naglaskom na programe u dnevnim boravcima. Za mjesečni dodatak umirovljenicima s malim mirovinama u proračunu je osigurano 40.000 eura, dok je za uskrsnice i božićnice umirovljenicima u ovogodišnjem proračunu osigurano 400.000 eura, napisali su nam iz Grada Osijeka.

Hoće li domovi za starije osobe poskupjeti u 2023. godini? Imamo odgovore

Grad Rijeka

Grad Rijeka također ne planira ove godine financirati smještaj starijih osoba u privatnim domovima. Ipak, naglašavaju kako je dugoročno predviđeno sufinanciranje troškova trajnog i privremenog smještaja i pružanje podrške u osnivanju doma za smještaj starijih osoba u gradu.

– Za sada je podrška Grada u potpunosti usmjerena na pružanje potpore programima izvaninstitucionalne skrbi za starije i nemoćne osobe, kojima se odlaže institucionalizacija starijih osoba, osim za one kojima je zaista nužna, kažu iz Grada i napominju kako i oni već niz godina sufinanciraju razne aktivnosti za umirovljenike i starije osobe, rekli su nam iz Grada.

Sufinanciraju klubove za umirovljenike, organiziraju i edukativni program pod nazivom Sveučilište za 3. dob, a organiziraju rekreacije, usluge i programe za umirovljenike slabijeg materijalnog statusa.

Grad Split

Iz Splita su nam odgovorili kako nisu osigurali sredstva u proračunu za 2023. godinu za sufinanciranje privatnih domova za starije osobe, ali također imaju druge aktivnosti kojima se Grad skrbi o umirovljenicima.

Zanimalo nas je i hoće li domovi za starije osobe u većim gradovima poskupjeti u ovoj godini s obzirom na uvođenje eura. Većina ih je rekla kako neće doći do poskupljenja, a ovdje možete vidjeti što su nam točno rekli.

Nadopuna teksta 3. veljače, 15:47

Osim navedenih županija i općina, djelomično sufinanciranje privatnih domova provodi i Koprivničko-Križevačka županija. Kako su nam napisali, županija već šestu godinu financira ovu aktivnost, a financijska sredstva za istu su čak i povećana za 2023. godinu.

– Na inicijativu Županijske organizacije HSU KKŽ osnovan je 2017. godine Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije, a na njegov zahtjev u suradnji sa Koprivničko-križevačkom županijom, donijeta je Odluka o djelomičnom sufinanciranju smještaja korisnika naših umirovljenika u privatne domove koja stupa na snagu 01.01.2018. godine, uz ispunjenje potrebnih uvjeta i mirovinskih cenzusa naših korisnika. Dakle, već šestu godinu Koprivničko-križevačka županija financira ovu aktivnost, uz povećanje financijskih sredstava u Proračunu za 2023. godini od 225.573,00 eura. Rekli su i dodali kako je upravo ovo prva županija u Republici Hrvatskoj koja je pokrenula navedenu mjeru koju koristi oko 310 korisnika.

Navode i kako je socijalna politika i skrb prema najranjivijim skupinama umirovljenika jedan od prioriteta Koprivničko-Križevačke županije. Provodi se tako i program ‘Pomoć u kući’, a postoji i dnevni boravak za starije osobe, dok u mjeru sufinanciranje privatnih domova spada i sufinanciranje smještaja u ustanovama, obiteljskim domovima, domovima obrtnika i vjerskim zajednicama, prema određenim uvjetima i mirovinskim cenzusima.

Nadopunjena je informacija o sufinanciranju privatnih domova u Koprivničko-Križevačkoj županiji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap