Krenule prijave za besplatan odmor u susjedstvu: Umirovljenici će imati pravo i na posebne kartice

Milan Dalmacija
20. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici u Srbiji trebaju se do 2. ožujka prijaviti za subvencionirani odmor. Objavljeni su uvjeti pod kojima ostvaruju to pravo, ali to nije sve. Naime, od 15. ožujka počinju prijave i za umirovljeničke kartice, kojima će moći ostvariti brojne popuste.

Bizovačke toplice dobile su najveći bazen s umjetnim valovima (Snimak zaslona/Youtube)

Nakon što su dobili vaučere za subvencionirani odmor, o kojima smo već pisali, krenuo je natječaj za besplatni odmor umirovljenika u Srbiji. Oni koji ostvaruju pravo na boravak u toplicama ili rehabilitacijskim centrima trebaju do 2. ožujka predati zahtjev u najbližu udrugu umirovljenika ili ispostavu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, kako bi ovu pogodnost mogli iskoristiti, piše Politika.

Potrebno je predati zahtjev

bizovačke toplice
Susjedi će uživati u toplicama: Uskoro kreće natječaj, a novac za besplatni odmor je već spreman

Prijave su počele još u proteklu subotu. Pravo na 10 dana u lječilištima imaju primatelji starosne, invalidske ili obiteljske mirovine s prebivalištem u Srbiji, čija mirovina, uključujući i dio iz inozemstva, ne prelazi 37.809 dinara (322,26 eura) te da nemaju druge prihode. Članstvo u umirovljeničkim organizacijama nije uvjet za ostvarivanje ovog prava, o kojemu više možete pročitati ovdje.

Uz prijavu, umirovljenici trebaju dostaviti i izvadak o mirovini te dokaz o visini mirovine iz inozemstva, a na popunjenoj prijavi trebaju navesti gdje žele koristiti rehabilitaciju te potvrditi da nemaju drugih prihoda i da nisu bili na rehabilitaciji u posljednje tri godine.

Stižu i umirovljeničke kartice

Ali, to nije sve. Umirovljenici u Srbiji uskoro će se morati prijaviti i za korištenje umirovljeničke kartice. Prijave počinju 15. ožujka, a ministar financija Siniša Mali obrazložio je da će ovim karticama umirovljenici ostvarivati popuste prilikom kupnje u trgovinama ili kod plaćanja računa u restoranima, piše Politika.

Uz to, započet će i kampanja kojom će država nastojati privući što više tvrtki da sudjeluju u ovoj akciji i ponude popuste umirovljenicima. Nakon dva nedavno usklađivanja, ministar Mali je najavio da će mirovine još rasti i do 2026. godine doseći 450 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap