Inicijativa 67 je previše: Prikupljanje potpisa kreće za malo više od mjesec dana!

Josip Mihaljević
18. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Predstavnici triju sindikalnih središnjica danas su u 10 sati na tiskovnoj konferenciji otkrili detalje o najavljenoj referendumskoj inicijativi. Ime projekta će tako biti “Inicijativa 67 je previše”, a iz sindikata poručuju kako oni samo ispunjavaju dato obećanje iz listopada 2018. godine, kada su obećali pokrenuti referendum protiv sporne mirovinske reforme.

inicijativa 67 je previše

Foto: Organizacijski odbor Inicijative 67 je previše | mirovina.hr

Predstavnici triju sindikalnih središnjica (Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata) danas su u 10 sati u svojim prostorijama održali tiskovnu konferenciju o najavljenom referendumu protiv spornih dijelova mirovinske reforme.

Referendum najavljen u listopadu 2018.

Krešimir Sever
Jako loša vijest za vladajuće: Sindikati na prosvjedu najavili referendum, tisuće ljudi glasno podržalo prijedlog!

Podsjetimo se, sindikati su se tijekom uvođenja mirovinske reforme žalili kako iz resornog ministarstva rada i mirovinskog sustava pri donošenju mirovinske reforme njihove savjete ne slušaju, a u listopadu prošle godine su povodom toga organizirali i prosvjed na Europskom trgu. Pred nekoliko tisuća okupljenih, javno su se obvezali na organiziranje referenduma, a sada napokon imamo konkretne korake.

Sindikati su u svojem izlaganju napomenuli kako iza sebe imaju već tri uspješne referendumske inicijative na kojima su skupili dovoljno potpisa: 2010. godine protiv izmjena Zakona o radu, 2014. godine protiv tzv. outsorcinga u javnim službama i 2014. godine protiv monetizacije autocesta – na sve tri inicijative su prikupili daleko više potpisa no što je potrebno, a vladajući su odustali od svojih namjera.

Protiv penalizacije i obveznog rada do 67. godine

Ruši se reforma? Kreće prikupljanje potpisa za referendum o mirovinama!

Ova referendumska inicijativa bit će fokusirana protiv dva dijela nedavno uvedene mirovinske reforme: rad do 67. godine života i značajna penalizacija prijevremenog umirovljenja. Sindikati će tražiti da se uvjeti za starosnu mirovinu vrate na 65 godina starosti, a penalizaciju smanjiti s 0,30 posto ukupne mirovine po mjesecu ranijeg umirovljenja na 0,20 posto. 

“Kao sindikati, pokušali smo razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi. Nisu htjeli saslušati naše argumente, niti na njih odgovoriti. Nisu nam htjeli dati čak ni argumente za mjere koje su proveli.

Kad nije išlo za stolom, organizirali smo prosvjed. Tisuće građana su nas podržale, ali nas vlasti još jednom nisu shvatili ozbiljno. Pkazali su da su vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici.

Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem – omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost”, stoji u priopćenju Inicijative 67 je previše.

 

Prikupljanje potpisa krenut će za nešto više od mjesec dana, 24. travnja, a trajat će sve do 11. svbinja 2019. godine. Iz sindikata su uvjereni kako će višestruko premašiti potreban broj potpisa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap