Ruši se reforma? Kreće prikupljanje potpisa za referendum o mirovinama!

Josip Mihaljević
14. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

‘Sve je spremno: kreće prikupljanje potpisa za referendum za promjenu uvjeta za mirovinu’ – tim riječima počinje priopćenje iz sindikalnih središnjica. Podsjetimo se, prosvjed su najavili još prošle godine nakon što je mirovinska reforma prošla saborsku proceduru.

Foto: Tea Ovničević, mirovina.hr

Kada je mirovinska reforma bila najavljena sredinom prošle godine, digla se neviđena bura i otpor u javnosti. Među glasnijim kritičarima našli su se i sindikalne središnjice koje su od početka naglašavale kako je neke mjere mirovinske reforme nemoguće i štetno uvrstiti u hrvatsko zakonodavstvo.

Referendum najavljen prije 5 mjeseci napokon dobio život

Krešimir Sever

Jako loša vijest za vladajuće: Sindikati na prosvjedu najavili referendum, tisuće ljudi glasno podržalo prijedlog!

U listopadu prošle godine organizirali su prosvjed ‘Doživi mirovinu – i tebe se tiče’ na kojem su ukazivali na brojne manjkavosti u samoj reformi. Tada je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio i referendumsku inicijativu kojom bi građani na zakonski način “pokopali” reformu:

“Nije nam cilj danas ovdje držati vatrene govore. Nije nam cilj držati pobudnicu. Cilj nam je nešto drugo: obvezati se ovdje pred vama, ja i moji kolege, da nećemo stati na ovome. I ako Vlada ne razumije poruku danas i odavde, mi aktivno radimo na pripremi pitanja za građane za potporu za referendum! Ovo je vaša i naša najbolja poruka: imamo iskustvo koje smo stekli zajedno s vama. Tri puta smo dosad prikupljali potpise i sva tri put smo uspjeli zahvaljujući narodu”, izjavio je i obradovao sve prosvjednike.

“Inicijativa 67 je previše”

Doznajemo: Sindikati će na referendumu tražiti granicu od 65 godina za starosnu mirovinu

Čini se kako su svi uvjeti stečeni da se taj prosvjed napokon i održi. Prije nekoliko trenutaka dobili smo priopćenje za medije od čelnika triju sindikalnih središnjica koji potvrđuje da je sve spremno – kreće prikupljanje potpisa za referendum za promjenu uvjeta za mirovinu!

Čelnici triju sindikalnih središnjica (Sever, Ribić, Novosel) u ponedjeljak 18. ožujka 2019. godine predstavit će Sporazum o udruživanju za prikupljanje potpisa za referendum. Na tiskovnoj konferenciji pojasnit će razloge pokretanja inicijative za raspisivanje referenduma te opzvati hrvatske građanke i građane na potporu.

Organizacijski odbor Inicijative 67 je previše objavit će i referendumsko pitanje te datum početka prikupljanja potpisa za referendum.

Tiskovna konferencija održat će se u ponedjeljak u 10:00 sati, a moći ćete ju gledati uživo na portalu mirovina.hr