HZZO poziva građane: “Ako mislite da imate pravo na dopunsko iz proračuna, javite se”

Jasmina Grgurić
20. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Ne događa se često da državne ustanove pozivaju građane da ostvare novčana prava koja im pripadaju, no ipak je moguće. Nakon što je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pozvao starije bez mirovine da se prijave za nacionalnu naknadu, Zavod za zdravstveno isti poziv upućuje za ostvarivanje dopunskog osiguranja na teret proračuna.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Socijalne pomoći u Hrvatskoj iznimno su male i uglavnom se u najboljem slučaju vrte oko iznosa od stotinu eura. Tako naša država daje oko 800 kuna mjesečne socijalne pomoći, nacionalne naknade za starije ili godišnje koliko iznosi trošak police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Na tisuće starijih ni ne znaju da imaju ovo pravo

Osim malenih iznosa, postoje još dva problema. Prvi je da su uvjeti prestrogo postavljeni, jer su cenzusi, odnosno prihodi koje ostvarujete da biste od države nešto dobili, jednostavno premaleni. Primjerice, za nacionalnu naknadu za starije od 65 godina bez mirovine prihod ne smije biti veći od 800 kuna po članu kućanstva. Drugi jest da unatoč modernim tehnologijama mnoge starije osobe ni ne znaju da uopće imaju određena prava.

Grad umirovljenicima unatoč krizi sufinancira policu dopunskog zdravstvenog osiguranja

Tako u Sindikatu umirovljenika procjenjuju da nekoliko tisuća starijih osoba ne ostvaruje pravo na besplatnu policu, a ostvaruju uvjete. Državne ustanove u zadnje vrijeme same upućuju javne pozive građanima, što ranije nije bio slučaj. Daleko je to od informativne kampanje, ali je barem neki početak u tom smjeru.

Trenutno oko 600.000 građana ima besplatnu policu, od čega oko 300.000 temeljem prihoda, među kojima je manje do 100.000 umirovljenika.

Država procjenjuje da će zbog povećanog cenzusa biti čak 200.000 osiguranika više, no efekti ove mjere zasad su još uvijek neznatni. Jedan od razloga svakako je taj da dobar dio građana nije zatražio besplatnu premiju.

Prihodovni cenzus rastao za oko sto kuna

Zbog rasta cenzusa, HZZO poziva građane da im se jave ako smatraju da imaju pravo na besplatnu policu. Naime, prihodovni cenzus rastao je unazad godinu dana za stotinjak kuna pa su mnogi, ne znajući, ušli u navedenu kategoriju.

Stari cenzus nije se mijenjao dva desetljeća te je iznosio 1.516 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna za samce. Od svibnja, temeljem inicijative Sindikata umirovljenika, dogodio se skromni rast pa su novi cenzusi za ostvarivanje police na teret proračuna bili 2.000 kuna, odnosno 1.563 po članu obitelji. No, od 1. siječnja vrijede novi iznosi, jer su oni usklađeni s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće te će se po istom principu usklađivati svake godine.

S kolikim prihodom imate pravo na besplatnu policu?

Od 1. siječnja 2021. godine, pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna imaju građani kada im ukupni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 1.600,12 kuna, te samci s prihodom do 2.047,20 kuna.

“Zbog ovih promjena HZZO će za osiguranike koji ostvaruju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, to pravo utvrditi po službenoj dužnosti, a osiguranici će policu nesmetano moći koristiti.

Osiguranici koji smatraju da bi mogli ostvariti pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, a to im pravo nije utvrđeno, mogu se radi eventualnog ostvarivanja prava obratiti nadležnom uredu HZZO-a putem e-maila, ukoliko to još nisu učinili” – poručuju građanima iz HZZO-a.

Kontakte na koje se možete javiti pogledajte ovdje. možete pronaći ovdje.

 

HZZO poziva građane: “Ako mislite da imate pravo na dopunsko iz proračuna, javite se”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap