Grad umirovljenicima unatoč krizi sufinancira policu dopunskog zdravstvenog osiguranja

Jasmina Grgurić
3. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Grad koji je dvaput proglašen najboljim zbog kvalitete života koju nudi svojim stanovnicima, posebno onima treće životne dobi, nastavlja i u krizi pomagati umirovljenicima, unatoč smanjenju prihoda u gradskom proračunu. Tako će im i ove godine sufinancirati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, i to svima s mirovinom do 5.000 kuna.

Mnogi stariji građani sada će za odlazak doktoru morati platiti Foto: Pixabay

Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja, koju osobe starije životne dobi moraju imati, predstavlja nemali godišnji trošak od 840 kuna, što iznosi trećinu prosječne hrvatske mirovine. Svaka ušteđena kuna stoga dobro dođe pa Grad Poreč kao jedan od rijetkih svojim umirovljenicima podmiruje dio toga iznosa.

cenzusdopunsko
Država štedi na siromašnima: Sve manje građana ima besplatno dopunsko

Tako će i ove godine, unatoč smanjenim proračunskim sredstvima uslijed gospodarske krize izazvane koronavirusom. Pravo ostvaruju svi građani s mirovinom do 5.000 kuna, kao i osobe starije od 65 godina bez mirovine. Premija se sufinancira u iznosu od 40 posto, odnosno 28 kuna mjesečno, što je 336 kuna godišnje. Iznos se isplaćuje na tekući račun, a moguće ga je uplatiti i punomoćniku ili skrbniku.

Poreč je, zahvaljujući svojim socijalnim programima, mjerama i nadstandardima, dvije godine zaredom proglašavan i gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, a posebno se tu izdvaja briga za sugrađane treće životne dobi.

“Njima se, uz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uplaćuje dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima, sufinancira komunalna naknada i odvoz otpada, sufinancira smještaj stalnog i poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, sufinanciraju ostali programi u Domu za starije i nemoćne Poreč poput medicinske rekreacije i posudbe medicinskih pomagala, hospicija (skrbi u kući), te sufinanciranje rada udruga umirovljenika” – kažu iz gradske uprave.

Iako bi umirovljenicima, s obzirom na male mirovine, polica dopunskog trebala biti besplatna, većina njih ipak mora plaćati zbog prenisko postavljenih cenzusa od 2.000 kuna za samca, odnosno 1.563 po članu obitelji, pri čemu je linija siromaštva u Hrvatskoj veća od toga te iznosi 2.485 kuna.

Grad umirovljenicima unatoč krizi sufinancira policu dopunskog zdravstvenog osiguranja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap