HSU traži Covid dodatak za umirovljenike: Za neke 5.000 kuna, a za većinu 2.500 kuna pomoći!

Josip Mihaljević
22. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) održala je danas konferenciju za medije na kojoj su predložili iznose takozvanog “Covid dodatka” na male hrvatske mirovine. Na konferenciji su govorili predsjednik stranke Veselko Gabričević i saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Gabričević i Hrelja

Foto: Veselko Gabričević i Silvano Hrelja | Mirovina.hr

Novi predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i saborski zastupnik Silvano Hrelja danas su održali konferenciju za medije na kojoj su predložili isplatu takozvanog “Covid dodatka” za umirovljenike diljem Hrvatske, ali s posebnim fokusom na one umirovljenike koji dolaze iz potresom pogođenih područja.

Troškovi umirovljenicima “nikad veći”

Gabričević je kazao kako je pandemija značajno utjecala na umirovljenike koji mahom žive ispod granice siromaštva, a troškovi su im nikad veći.

nenad bakić
Nenad Bakić: Svim umirovljenicima u Hrvatskoj treba isplatiti 2.500 kuna jednokratne pomoći!

“Pandemija je izazvala velike poremećaje u gospodarstvu, BDP je pao u cijeloj Europi. Isto tako moramo uvažiti činjenicu da je korona kriza itekako utjecala na život umirovljenika i da su je oni osjetili možda no bilo tko više našoj državi. Svi građani, a umirovljenici posebno, imaju dodatne troškove u ovoj pandemiji, možete zamisliti kako to utječe na umirovljenike s niskim mirovinama>

Mi imamo skoro  500 tisuća umirovljenika čija je mirovina manja od 2.500 kuna, a skoro 900 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 4.000 kuna. Prema tome, lako je zaključiti kakav je položaj umirovljenika, kakav imaju životni standard i kako im se ova država odužila za ono što su oni stvarali i stvorili”, kazao je Gabričević.

Posebno su ugroženi umirovljenici na potresom pogođenom području, kazao je Gabričević. Podsjetio je da su umirovljenici u prošlogodišnjem usklađivanju mirovina dobili 1,41 posto povećanja umjesto 3 posto koliko je izračunao HSU-ovac Šemper, uvođenje DVB-T2 signala koji je mnogim umirovljenicima izbio 200 do 300 kuna iz džepova za novi prijemnik.

Većina umirovljenika dobila bi 2.500 kuna jednokratne pomoći

Gabričević je podsjetio kako su umirovljeničke udruge još u travnju 2020. godine tražile uvođenje Covid dodatka za umirovljenike na razdoblje od tri mjeseca, no odgovor od vladajućih nikada nisu dobili. Zatim je naveo niz država u okruženju koje su svojim umirovljenicima isplaćivali Covid dodatke: Italija, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo, a spomenuo je i zanimljiv primjer iz Mađarske:

Vlada izignorirala zahtjev za isplatom solidarnog dodatka umirovljenicima!

“Mađarska je 1. siječnja ove godine svim svojim umirovljenicima isplatila još jednu četvrtinu njihove mirovine. To će činiti svake naredne godine, po jednu četvrtinu će povećavati, tako da će umirovljenici u Mađarskoj primati od 1. siječnja 2024. mirovine trinaestu mirovinu. Vrlo bitno i značajno”, kazao je Gabričević.

Shodno tomu, HSU zbog pandemije i potresa  traži jednokratni dodatak za umirovljenike i to:

  • Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije dva puta po 2.500 kuna dodatka
  • Za umirovljenike čija su primanja do 2.500 kuna – jednokratno 2.500 kuna dodatka
  • Za umirovljenike čija su primanja od 2.500,01 do 4.000 kuna –  jednokratno 1.500 kuna dodatka

“Nije dovoljno samo dati garanciju da će biti za mirovine jer su umirovljenici ulagali svoj novac u mirovinske fondove da bi mogli primati mirovinu, već naprijed rečeno ukazuje da se država dovoljno ne brine za umirovljenike i da su zapravo zaboravljeni, pored toga što su najugroženija skupina u državi”, kazao je Gabričević.

Ukupni trošak ovih naknada koštao bi nešto manje od dvije milijarde kuna.

Idu li umirovljenici ujedinjeni na lokalne izbore?

Prijedlog je na stolu, ali je daleko od realizacije. Pitali smo ih na koji način ga misle ostvariti:

gabričević špika
HSU ponovno kreće u ujedinjavanje umirovljenika: Pao dogovor između Gabričevića i Špike

“Temeljem mog iskustva, očekujem da bi se umirovljeničke udruge angažirati. Obzirom da imamo novog predsjednika, tj. da stari predsjednik više ne smeta za dobre odnose i dobru suradnju, mislim da bi se umirovljeničke udruge trebale jako dobro zakačiti za prijedlog novog predsjednika, otvoriti razgovore i dati podršku ovim prijedlozima. Ako oni daju podršku, onda mi politički možemo gurati jače i dalje”, kazao je Hrelja.

Predsjednik stranke Gabričević želi ujediniti umirovljeničke političke opcije, a proteklih tjedana sastao se s Blokom umirovljenici zajedno te s Maticom umirovljenika Hrvatske. Pitali smo ih hoće li umirovljenici ujedinjeno izaći na lokalne izbore:

“HSU je ujedinjavanje umirovljeničkih opcija pokušao i ranije, razgovarali smo s ostalim umirovljeničkim strankama da dođu pod okrilje HSU-a kao najstarije, parlamentarne i najznačajnije umirovljeničke stranke.

Normalno da je i meni želja da to učini, razgovore jesam otvorio, ali ne mogu još uvijek govoriti kako će ti razgovoriti završiti. Ne zavisi to samo o meni, ne zavisi o Hrvatskoj stranci umirovljenika, ti razgovori zavise puno i o drugoj strani.

Što se tiče lokalnih izborima, mi smo i na prošlim lokalnim izborima s nekima od njih gdje je bila dobra suradnja išli zajedno na izbore”, kazao je Gabričević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap