Vlada izignorirala zahtjev za isplatom solidarnog dodatka umirovljenicima!

Jasmina Grgurić Zanze
14. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Pola godine prošlo je otkako su još u travnju Sindikat i Matica umirovljenika od Vlade tražili da uvede solidarni dodatak na mirovine zbog zbog financijskog udara na umirovljenike za vrijeme trajanja pandemije. No, država je taj zahtjev potpuno izignorirala.

Foto: Unsplash

Vlada je potpuno izignorirala zahtjev Sindikata i Matice umirovljenika kojim su tražile isplatu solidarnog dodatka na mirovine umirovljenicima za vrijeme trajanja pandemije.

Svijetli primjer u slovenskomu susjedstvu

Predlagali su iznose obrnuto proporcionalne visinama mirovine i to tako da oni s mirovinama nižima od 1.500 kuna dobiju najviše, npr. 400 kuna solidarnog dodatka mjesečno, oni s dvije do tri ti­suće kuna mirovine 300 kuna, od tri do četiri tisuće 200 kuna, oni s mirovinom od četiri do pet tisuća kuna 100 kuna dodatka, dok bi se onima s mirovinama višima od 5.000 solidarni dodatak od 100 kuna isplaćivao samo ako je riječ o samcima. Čak su ostavili mogućnost da isplata, kao u nekim zemljama – bude jednokratna.

Međutim, od Vlade šest mjeseci nisu dobili ni odgovor u kojem bi barem objasnili zašto ne mogu prihvatiti takav prijedlog.

Euri
Da Marica živi u Srbiji ili Sloveniji, imala bi i za unučicu i za ljetovanje

“Zanimljivo je pogledati u hrvatsko susjedstvo i vidjeti kako su se zemlje iz našeg okruženja ponijele prema svojim starijima. Najsvjetliji primjer je Slovenija, u kojoj je prosječna mirovina oko 660 eura. Svi tamošnji umirovljenici koji pri­maju mirovinu do 700 eura dobili su jednokratnu solidarnu naknadu u ras­ponu od 130 do 300 eura, ovisno o visini svoje mirovine. Oni koji imaju mirovinu do 500 eura dobili su jednokratno 300 eura, oni koji primaju od 501 do 600 eura dobili su 230 eura, a oni koji imaju između 601 i 700 eura dobili su 130 eura. Naknadu su dobili i umirovljenici samci čija primanja su veća od 700 eura” – navodi predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović.

Crna Gora isplatila 50 eura, a Kosovo 30 dolara

Podsjeća i na primjer Srbije koja je pak svim punoljetnim gra­đanima pa tako i umirovljenicima ispla­tila 100 eura jednokratne pomoći, ali i dodatnih 35 eura isključivo umirovljenicima. Logika je bila da će taj novac svejedno zavr­šiti u potrošnji i da će pomoći ekonomiji da što lakše prebrodi krizu. Crna Gora je za svojih 11.900 umirovljenika koji pri­maju najnižu mirovinu izdvojila jednokratnu pomoć od 50 eura.

“Čak je i Kosovo odlučilo pomoći umirovljenicima te su svi oni koji primaju do 100 američkih dolara mirovine mjesečno u travnju, svibnju i lipnju dobili dodatak od 30 dolara. Od bivših jugoslavenskih republika, uz Hrvatsku, pomoć umirovljenicima nisu isplatile ni Bosna i Hercegovina i Makedonija” – zaključuje Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap