Nenad Bakić: Svim umirovljenicima u Hrvatskoj treba isplatiti 2.500 kuna jednokratne pomoći!

Josip Mihaljević
30. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Poduzetnik Nenad Bakić jutros je na svom Facebook profilu dao dva prijedloga – svakom građaninu s prebivalištem u potresom najugroženijoj zoni treba isplatiti 10 tisuća kuna jednokratne pomoći, a svim umirovljenicima u Hrvatskoj (neovisno o prebivalištu) 2.500 kuna kao Covid dodatak.

nenad bakić

Foto: Nenad Bakić | Youtube screenshot

Matematičar i poduzetnik Nenad Bakić danas je iznio zanimljiv prijedlog na svom Facebook profilu koji bi se zasigurno svidio svim umirovljenicima. Prvi dio odnosi se na pomoć građanima s prebivalištem u području gdje je potres napravio najviše štete:

“Mislim da bi odlična pomoć bila svakom građaninu – odraslom, starcu i djetetu – s prebivalištem u najugroženijoj zoni (Petrinja, Glina, Kostajnica, pokupska sela – to je možda 50.000 ljudi) odmah dati jednokratnu i bezuvjetnu pomoć od 10.000 kuna, bez ikakvog imovinskog cenzusa, povrh sve druge pomoći – a oni će najbolje znati kako to upotrijebiti. To je oko 500 mil. kn, koje moramo imati.

Naravno da nekima ne treba, ali u cjelini to je vrlo siromašan kraj”, napisao je Bakić na svom Facebook profilu.

Svim umirovljenicima 2.500 kuna

Drugi dio odnosi se na pomoć svim hrvatskim umirovljenicima i nema veze s potresom. Za njih predlaže isplatu nečega što bi mogli nazvati 13. mirovinom:

Vlada izignorirala zahtjev za isplatom solidarnog dodatka umirovljenicima!

“Slično, predlažem da se jednokratno svim umirovljenicima u Hrvatskoj dodijeli COVID pomoć od po jedne prosječne mirovine, 2.500 kuna, to je ukupno 3 milijarde kuna – malo, s obzirom na sve troškove pandemije.

Mnogi umirovljenici jako teško žive, neki i u bijedi, ali ih ne vidimo jer nisu aktivni na društvenim mrežama, nema ih u medijima. Naravno da su neki i dobrostojeći, ali prioritet je odmah pomoći onima kojima je nužno”, napisao je Bakić na svom Facebooku.

“Mislimo veliko jer velike ideje pokreću svijet”

Bakić se prisjetio božićne akcije portala Index.hr koji svake godine ispunjava želje djeci i starijima u ustanovama socijalne skrbi:

pare
Država časti: Umirovljenicima drugi put u krizi sjeda 3.500 kuna na račun

“Jednom sam se rasplakao kad je u Božićnoj akciji Indexa starac iz doma u Zagrebu zamolio konzervu ribica (!) i crno odijelo. Odijelo je za pokop, jer očito nema nikog svog. Promislite dobro o ovome: konzerva ribica i crno odijelo, pred kraj života, nečija je Božićna želja. Zamislite koliko je takvih ljudi. I kad smo kod domova, sad zamislite kako je tim ljudima danas, u epidemiji, kad im prijatelji u susjednoj sobi umiru, kakva je atmosfera u njima…”, piše Bakić.

I ove godine je vidio slične želje umirovljenika u domovima za starije – jedan je zaželio Panettone i banane, drugi čokoladu za unuke i slično.

S ove dvije ideje, umirovljenici u Banovini dobili bi 12.500 kuna odmah, a za mnoge od njih to bi bilo pravo bogatstvo, piše Bakić. Siguran je da ovakvu akcija država može provesti u doslovno tjedan dana.

“Ovakva akcija bi bila prijelomna u našem shvaćanju solidarnosti i podrške ranjivima – budimo velikodušni sistemski i ‘na veliko’ – i time bi ova ‘epi’ godina (dva vala epidemije i dva velika epicentra) dobila i dobar epilog, svi bismo bili ponosni i zadovoljni, a sve kreće iz glave.

Ukupno, umirovljenički trošak se čini velik, ali se radi o preko 1/4 populacije, od kojih vjerujem barem pola teško živi.

MISLIMO VELIKO jer velike ideje pokreću svijet, čine se zastrašujuće u početku, ali kad kreneš na put, vidiš da je skoro pa isti napor, mali ili velik put…”, zaključio je Bakić.

Kako pomoći – mislimo veliko!

Mislim da bi odlična pomoć bila svakom građaninu – odraslom, starcu i djetetu – s…

Posted by Nenad Bakic on Tuesday, 29 December 2020

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap