Hrana nije ni među prvima na popisu: Ovo su proizvodi koji se najčešće povlače iz prodaje

Luka Kalac
11. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Povlačenje iz prodaje prehrambenih proizvoda posljednjih je dana natjeralo potrošače na razmišljanje je li kvaliteta artikala koji kupuju doista takva kao što se prezentira. Nakon što je opozvan mlinac s krupnom kuhinjskom soli, šunka i pečenica, uspoređeni su podaci s ostalim kategorijama proizvoda, onima neprehrambenima. Od početka godine u Hrvatskoj su opozvana 83 neprehrambena i 39 prehrambenih proizvoda. Od neprehrambenih, više od polovice proizvoda povučenih iz prodaje su vozila, a zatim igračke i dječja oprema.

Pogled na kupce i na pokretne stepenice u trgovačkom centru.

Trgovački centar | Foto: Unsplash / Ma Fushun

U posljednje vrijeme često osvanu članci u kojima se upozorava potrošače na određene proizvode koji se povlače iz prodaje. Najčešće je riječ o prehrambenim proizvodima koji u sebi sadrže nedopuštene tvari. Ovog tjedna su iz prodaje povučena čak dva prehrambena proizvoda i to ponajprije jedna šunka, a vrlo brzo nakon nje i pečenica. U njima je pronađena bakterija Listeria monocytogenes koja izaziva crijevnu zarazu listeriozu.

S druge strane, pojedini artikli se povuku iz prodaje zbog drugih nepravilnosti ili poteškoća. Početkom svibnja smo pisali o opozivu mlinaca s krupnom morskom soli i to nekolicine proizvođača. U ovom slučaju nije pronađena nikakva bakterija niti druga potencijalna opasnost takvog tipa, već se problem krio u samom mlincu koji se raspada pri upotrebi. Razlog povlačenja tog proizvoda se krije u mogućoj prisutnosti mikroplastike u proizvodu.

Sol i papar | Ilustracija: Pexels
Sol čak pet proizvođača povučena s tržišta: Evo o čemu se radi i na što treba paziti

Od početka godine opozvano 39 prehrambenih proizvoda

Pored svih navedenih prehrambenih proizvoda, zanimljivo je to da je iz prodaje povučeno još više neprehrambenih proizvoda o čemu potrošače obavještava Državni inspektorat Republike Hrvatske. Od 1. siječnja 2024. godine povučeno je 39 prehrambenih proizvoda iz prodaje. Za razliku od 39 prehrambenih, od početka godine su opozvana čak 83 neprehrambena proizvoda.

Za neprehrambene proizvode je aktiviran Sustav brzog upozorenja Europske unije za nesigurne potrošačke proizvode i zaštitu potrošača (RAPEX). Aktivacija RAPEX-a se odnosi na sve proizvode osim prehrambenih i farmaceutskih proizvoda, ali i lijekova, piše n1info.hr.

Iz prodaje se najviše povlače vozila, igračke i dječja oprema

Od 83 neprehrambena proizvoda povučena iz prodaje, čak 45 njih, što je više od polovice, čine vozila i to prvenstveno zbog različitih kvarova. Odmah iza njih, od početka godine je povučena 21 igračka. U tom slučaju je uglavnom riječ o plišanim i mekanim igračkama za djecu najmlađe dobi.

Najčešći problem s igračkama je bio u lako odvojivim različitim dijelovima igračka ili punila u plišanim igračkama koje može dovesti do gušenja djece mlađe od tri godine. Poražavajuć podatak je i taj prema kojem je iz kategorije dječje opreme i proizvoda za djecu povučeno čak šest proizvoda, od kojih su pet bile dude za bebe.

Uz prehrambene artikle, vozila, i igračke, iz prodaje su povučena četiri kemijska proizvoda. Riječ je o proizvodima za suzbijanje štetočina koji su sa sobom nosili potencijalan rizik trovanja kemikalijama. Iz prodaje su povučena dva informatička proizvoda (produžni kabel i USB punjač) i dva tekstilna proizvoda (dječje hlače i dječji bod za djevojčice). Što se tiče sportske opreme, opozvane su skijaške pancerice, kao i toaletna voda iz kategorije kozmetike. Isto tako, opozvana je ogrlica s privjescima iz kategorije nakita, ali i tinta za tetoviranje iz kategorije proizvoda za uljepšavanje i osobnu higijenu (tinta za tetoviranje), prema pisanju portala n1info.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap