Suhomesnati proizvod se povlači iz prodaje: U još jednom artiklu pronađena opasna bakterija

Luka Kalac
29. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Iz prodaje se povlače naresci pečenice zbog utvrđivanja prisustva bakterije Listerije monocytogenes, izvijestili su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Državni inspektorat Republike Hrvatske. Riječ je o proizvodu Dobro Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3. kolovoza 2024. godine. Ovaj narezak u pakiranju od 90 grama proizvodi ŽITO D.O.O. iz Osijeka. Inače, navedena bakterija uzrokuje bolest listeriozu koja je posebno opasna za djecu, trudnice, osobe treće životne dobi i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom.

Gospođa s košarom u ruci i mobitelom kupuje namirnice u trgovini.

Kupovina | Foto: Freepik

Osvanula je obavijest na internetskoj stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) o povlačenju pečenice iz prodaje nakon utvrđivanja prisustva opasne bakterije. Isto tako, i Državni inspektorat Republike Hrvatske je objavio priopćenje u kojem upozoravaju potrošače o opozivu proizvoda: Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3.8.2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Do povlačenja proizvoda iz prodaje je došlo jer nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Više detalja o opozivu proizvoda možete saznati na internetskoj stranici HAPIH-a, ali i na stranici trgovine koja je stavljala u prodaju.

trgovina
Proizvod koji je glavni sastojak brojnih sendviča povlači se iz prodaje: Provjerite imate li ovaj artikl u hladnjaku

Listerioza je bolest uzrokovana bakterijom Listeria monocytogenes. Njeni simptomi su vrlo blagi i podsjećaju na gripu. Upravo zbog takvih simptoma listerioza vrlo često prolazi nedijagnosticirana.

– Infekcija ovom bakterijom je izuzetno opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom, navodi se na stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjećamo kako smo jučer pisali o prisustvu spomenute bakterije u jednoj šunki koja je također povučena iz prodaje. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap