Sol čak pet proizvođača povučena s tržišta: Evo o čemu se radi i na što treba paziti

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Čak pet krupnih morskih soli različitih proizvođača povučeno je iz prodaje u posljednjih nešto više od mjesec dana. Riječ je o soli u staklenim bočicama s plastičnim čepom koji ujedno služi kao mlinac. Kod svih su pronađeni komadići plastike u samom proizvodu, dakle u  soli. Smatra se da je razlog u samom mehanizmu koji se troši, upozorava savjetnica za hranu u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača, farmaceutkinja Zdenka Kocmur. Isto tako, postoji mogućnost da je problem i u kvaliteti plastike.

Sol i papar | Ilustracija: Pexels

Sol i papar | Ilustracija: Pexels

Krupna morska kuhinjska sol ‘K Classic’ u bočici povučena je nedavno iz Kauflandove prodaje zbog prisutnosti plastike u proizvodu, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, u posljednjih nešto više od mjesec dana iz prodaje je povučeno čak pet različitih mlinaca za sol. Upravo je u plastičnom mehanizmu mljevenja i problem, jer očito sa solju iz njega izlaze i komadići plastike.

Mehaničko zagađenje koje nije utvrđeno na vrijeme

Sol u staklenci prosipana po stolu
Ako ste kupili ovu namirnicu, odmah ju vratite: Dobit ćete povrat novca i bez računa

Krajem ožujka prvo je povučen Podravkin Vegeta Maestro mlinac s krupnom morskom soli te Kotany mlinac za morsku sol. U oba slučaja razlog je bio isti, prisutnost komadića plastike i plastičnih spojeva. U travnju, iz istog razloga povučeni su iz trgovina Nadalina mlinac s morskom soli te Spice chef mlinac s krupnom morskom soli. U svih pet slučajeva ambalaža je ista, odnosno sol se nalazi u staklenoj bočici s plastičnim čepom koji služi za mljevenje. Savjetnica za hranu u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača, mag. pharm. Zdenka Kocmur kaže da se očito radi o mehaničkom zagađenju.

– Čini se da se ovdje nije ispoštivao HACCP koji bilježi svako zagađenje, ponajprije ono mehaničko, a zatim i sve eventualne zdravstveno-higijenske rizike koji se mogu dogoditi u procesu proizvodnje. Normalno je da se povuče svaki proizvod kod kojeg se uoči takva greška, rekla je Kocmur za N1info.hr.

Što se mogućeg rizika tiče, u pitanju nisu samo jednokratni mlinci za sol.

Slični plastični mlinci i u bočicama papra

– Imamo slične mlince i za papar koji imaju plastične čepove sa žrvnjem. Taj mlinac je zapravo ambalaža i problem je što su različiti proizvođači u pitanju. Zna se da se taj tip kalupa na stroju za izradu tih plastičnih elemenata s vremenom troši i onda dolazi do nestabilnosti proizvoda koji više nije ispravan, objašnjava Kocmur.

Drugi razlog, kaže ona, može biti vrsta plastike koja je upotrebljena za izradu čepova tih mlinaca, a ne udovoljava kriterijima.

– Za takav sistem mlinaca trebala bi se koristiti plastika koja ima određenu kvalitetu, tvrdoću, otpornost i sve druge karakteristike potrebne da se ovakve stvari ne događaju. E sad, gdje je točno bio propust, to je na Državnom inspektoratu da utvrdi i o tome informira javnost, napominje.

Copy link
Powered by Social Snap