Hoće li vam se podebljati novčanik? Mirovine rastu i to za 59 lipa po godini staža!

Jasmina Grgurić Zanze
13. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Baš kako je najavio ministar Marko Pavić, kojega roditelji i na ručku pitaju kada će im povisiti mirovine, za povećanje mirovine država iz proračuna izdvaja oko 1,4 milijarde kuna. Naime, tako to zvuči kada se s brojem umirovljenika pomnoži povećanje od “čak” 0,94 posto ili u lipama – 0.59 lipa po godini staža, što će u konačnici za naše umirovljenike značiti od pet do najviše 20 kuna veće mirovine.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Odluku o povećanju aktualne vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2018. koja iznosi 63,88 kuna umjesto dosadašnjih 63,29 kako je bilo od lanjskog 1. srpnja, donijelo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Isplate u travnju

Ministar Pavić nije odgovorio kako bi on preživio mjesec s manje od 2.400 kuna

“Na 15. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u RH donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2018. koja iznosi 63,88 kn. Budući da je aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2017. iznosila 63,29 kn, povećanje iznosi 0,94 posto” – priopćili su iz HZMO-a.

Mirovine usklađene prema novoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču.

Iz Zavoda pojašnjavaju kako je stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM) određena u visini razlike između stope godišnjeg rasta mirovina određene prema rotirajućem omjeru stope indeksa potrošačkih cijena i bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi i stope usklađivanja AVM-a utvrđene šest mjeseci prije toga dana.

Odluka o najnižoj mirovini

Ministar Marko Pavić: "Mirovinski sustav nije pred krahom, isplata mirovina je sigurna"

Također, na sjednici je donesena i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža koja od 1. siječnja iznosi 61,94 kn, zatim odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja prema kojoj ona iznosi 1.272,29 kuna te odluka o faktoru osnovne mirovine koji sada iznosi 0,75.

A tu je i nova odluka o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koja od 1. siječnja do 28. veljače 2018. iznosi 2.558,25 kuna, a od 1. ožujka 2018. povećat će se za 0,015 posto (0,4989 kuna) od proračunske osnovice za svaki dan sudjelovanja u borbenom sektoru za svakog pojedinog korisnika.

Upravno vijeće donijelo je i odluku o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu i zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2017.

Koliko iznose hrvatske mirovine možete pročitati ovdje, a reakcije umirovljenika na ovu vijest ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap