Ministar Marko Pavić: “Mirovinski sustav nije pred krahom, isplata mirovina je sigurna”

Jasmina Grgurić Zanze
9. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić prilikom gostovanja u Dnevniku Nove TV prije par dana potvrdio je da će Vlada ove godine provesti cjelovitu mirovinsku reformu, naglašavajući kako je, unatoč nepovoljnim demografskim pokazateljima te omjeru umirovljenika i zaposlenih, sustav ipak održiv.

Ministar Marko Pavić o mirovinskoj reformi (Screenshot: Dnevnik Nove TV)

“Ono što želimo s mirovinskom reformom napraviti je da povećamo mirovine i napravimo adekvatan mirovinski sustav. Svjesni smo da su mirovine male i moji roditelji me svaki nedjeljni ručak pitaju kad ću im povisiti mirovine. Ali Vlada je već povisila mirovine u prošloj godini 2,75 posto, što je bilo dodatnih milijardu kuna na proračun. Ove godine imamo dva najveća izdvajanja što se tiče proračuna, 1,4 milijarde za povećanje mirovina i 1,4 milijarde za povećanje plaća državnih i javnih službenika” – za Dnevnik Nove TV rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Što nam 2018. donosi mirovinska reforma: Jačanje drugog stupa i sve duži rad?

Omjer umirovljenika i zaposlenih raste

Ministar je naglasio da mirovinski sustav nije pred krahom i da su mirovine sigurne, kao i njihova isplata, umirujući gledatelje izjavom da su one održive te da Vlada radi na njihovoj adekvatnosti, uz želju da se maksimalno povećaju. Pavić je dodao kako omjer zaposlenih i umirovljenika ipak zadnjih godina raste.

Tako je, prema njegovim riječima, 2015. godine bio jedan umirovljenik na 1,16 zaposlenih,a  sada je jedan na 1,24 radnika, dok je zaposlenih lani bilo 54.000 više nego prethodne godine. S druge strane, dodaje, svega je 19 posto umirovljenika odradilo puni radni staž, a dobar dio njih nije uplaćivao doprinose, dok se iz proračuna dotira 46 posto mirovina.

Mirovinski fondovi sigurni

Masa mirovine, naglašava Pavić, iznosi ukupno skoro 40 milijardi kuna i već mala povećanja imaju refleksiju na proračun od milijarde kuna, iako ona umirovljenicima nisu dostatna. Osvrnuo se i na mirovinske fondove za koje je također kazao da su sigurni, tim više jer se 73 posto njihovih ulaganja ostvaruje u državnim obveznicama, uz malu izloženost dionicama, dok je ostatak u stranim obveznicama. U konačnici, zaključio je Pavić u Dnevniku Nove TV, cilj je povećati ulaganja u drugi mirovinski fond kako bi se povećala adekvatnost mirovina svih onih rođenih nakon 1962. godine.

Vezano uz to, najavljeno je i povećanje plaća, pri čemu su već povećane naknade za samozapošljavanje i pripravništvo za koje država subvencionira 50 posto plaće. Uz prosječni rast plaće od 4,4 posto, povećana je i minimalna plaća u dva navrata, dok je šest posto plaća išla gore državnim i javnim službenicima. Zapošljavanje bi trebao povećati i plan uključivanja 50.000 korisnika u razne mjere, a uz povećanje plaća cilj je smanjiti cijenu rada poslodavcima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap