Ministar Pavić nije odgovorio kako bi on preživio mjesec s manje od 2.400 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
16. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Zbog najavljene reforme, ministar rada i mirovinskog sustava postao je jedan od najtraženijih. Marko Pavić ovoga puta izbjegao je odgovor na novinarsko pitanje bi li on mogao preživjeti mjesec sa 2.400 kuna, ali odgovorio je na neka druga; o prijevremenim umirovljenicima, radu do 67 godina, povlaštenim mirovinama…

Ministar Marko Pavić (screenshot 24 sata)

Statistike su neumoljive, Hrvati nakon 30 godina radnog staža danas ostvare oko 2.400 kuna mirovine, oko 550 kuna manje nego oni koji su se s tržišta rada povukli prije deset ili dvadeset godina. Zašto se one smanjuju i kako to zaustaviti zanimalo je novinara u Studiju 24 sata koji je ugostio aktualnog ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. Još jednom ponovio je kako je Vlada svjesna da su mirovine niske te da se prije svega željela osigurati održivost mirovinskog sustava koja ide i kroz porast od 54.000 zaposlenih, kao i da su mirovine u masi od 40 milijardi kuna povećane za 2,75 posto (što je, doduše, svega desetak kuna po osobi, ali ukupno 1,4 milijarde kuna više osiguranih u proračunu). Pritom, razmatra se mogućnost povećavanja izdvajanja za drugi mirovinski stup, a koje bi dovelo do povećanja mirovina.

Što nam 2018. donosi mirovinska reforma: Jačanje drugog stupa i sve duži rad?

Puni staž odradila tek petina osoba

S druge strane, trenutno se iz proračuna poseže za 17 milijardi kuna koje nedostaju za isplatu mirovina, odnosno 46 posto tih izdvajanja. Ministar je istaknuo kako svega 19 posto naših umirovljenika radi puni staž, za što sada plaćamo cijenu, a nekada je bilo opravdano s obzirom na ekonomsku situaciju, ali dugoročno uzrokuje probleme u sustavu. Vezano uz to, objasnio je najavu rada do 67. godine koja već stoji u zakonu.

“Preporuka Europske komisije je da se rad do 67. godine, već uveden za 2038. godinu, smanji na 2030. što ćemo mi razmotriti zajedno sa socijalnim partnerima kroz cjelovitu mirovinsku reformu i pred ljeto iznijeti, pri čemu će biti i mogućnost veće penalizacije prijevremenog umirovljenja, a dotaknut ćemo i pitanje beneficiranog radnog staža na način da ga uskladimo s novim tehnologijama jer neka zanimanja više nisu unutar toga” – rekao je Marko Pavić i potvrdio kako dodatka od 27 posto – više nema.

S obzirom da 850.000 naših umirovljenika živi s primanjima manjim od 2.400 kuna, novinar 24 sata  upitao je ministra kako bi on rasporedio taj iznos i bi li s njime uspio preživjeti mjesec, no konkretan odgovor je izbjegao.

Zaustavila ga gospođa na trgu

“Ali 500.000 ljudi prima između 2.500 i 5.000 kuna. Apsolutno smo svjesni da mirovine nisu adekvatne, ali opet kažem, samo jedna petina hrvatskih umirovljenika je odradila puni staž. Ukupno 46 posto mirovina iz prvog stupa se sufinancira iz proračuna. Kada povećamo mirovine, a svjesni smo da je to 10-20 kuna, refleksija na proračun je povećanje od milijarde kuna, to je za prošlu i ovu godinu 2,5 milijardi kuna. Radimo maksimum koji možemo, proračunske mogućnosti su trenutno takve. Neki dan me jedna gospođa zaustavila navečer na trgu, porazgovarali smo, sve sam joj objasnio i rekao da sam svjestan njezine teške situacije. Do 2020. ćemo uvesti nacionalnu mirovinu koju smo obećali.” – rekao je ministar Marko Pavić.

[Intervju] Danijel Nestić: Možemo očekivati da ćemo raditi duže, a za mirovine izdvajati više

Za visoke saborske mirovine ministar je naglasio kako je riječ o već stečenim pravima, dok dužnosničke mirovine više ne postoje te kako je ukupna suma tih mirovina jako mala. Dio “povlaštenih” mirovina čine i one braniteljske za koje će se, rekao je ministar, većina složiti da su opravdane zbog obrane naše zemlje. Pritom, branitelji više neće moći tako lako u invalidsku mirovinu, nego će morati proći svu medicinsku dokumentaciju i vještačenje, a status će dobivati tek prema punomoćnosti rješenja koje će trajati najmanje tri godine.

Što je ministar Pavić nedavno izjavio za Dnevnik Nove TV možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap