Gabričević otkrio nepoznate detalje: ‘Prišao mi je i rekao – smijenjen ćeš biti danas, a onda je otišao u HDZ’

Milan Dalmacija
23. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Nakon što je iz HSU-a izbačen Silvano Hrelja, predsjednik stranke Veselko Gabričević otkrio je pozadinu sukoba. Istaknuo je kako ga je Hrelja pokušao smijeniti, a nakon što nije uspio, potpisao je suradnju s HDZ-om koju je ranije odbio provesti na Gabričevićevu sugestiju.

gabricevic veselko

Foto: Veselko Gabričević | hsu.hr

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević gostovao je na N1 televiziji nakon izbacivanja saborskog zastupnika Silvana Hrelje iz stranke, o čemu smo više pisali ovdje. Podsjetimo, Hrelja je kao član HSU-a sudjelovao na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno, s kojom HSU već neko vrijeme odbija suradnju. To je bila kap koja je prelila čašu, stoga je Predsjedništvo HSU-a isključilo Hrelju iz stranke i prije nego što je glasovanje uopće bilo završeno, o čemu smo također pisali.

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

Gabričević je otkrio dosad slabo poznate odnose s Hreljom unutar stranke. Iz njegovih se riječi dalo zaključiti da mu je Hrelja prijetio.

‘Nije potres u stranci’

– Nije potres u stranci. Stranka ne može ovisiti o jednom čovjeku. HSU je i dalje parlamentarna stranka, jedino što naš saborski zastupnik nije više član stranke. Ja sam primio dužnost predsjednika od Hrelje 8. 12. 2020. i odmah na prvom zajedničkom sastanku sam mu predložio, zbog rješenja niza problema i pitanja koja pritišću umirovljenike, da bismo to lakše riješili kad bi naš saborski zastupnik dao potporu vladajućoj većini.

Njegov odgovor je bio: “Ne mogu to učiniti niti ću ikada učiniti. Ja sam izabran na listi Restart koalicije, ja sam dužnik SDP-a. Da to učinim, nikad se ne bih mogao vratiti u Istru”. I to je tako nekako stajalo da bi 10. 6. 2021., kada je na sjednici Središnjeg odbora pokušao s jednom skupinom svojih istomišljenika mene vjerojatno smijeniti. U pauzi mi je prišao i rekao: “Smijenjen ćeš biti danas”, a ja sam rekao da neću. Poslije toga, odmah istog dana poslijepodne otišao je kod vladajućih i dao izjavu da on daje potporu HDZ-u i vladajućima i da je to njegova osobna inicijativa i osobni stav, a ne stav stranke, ispričao je Gabričević.

HSU-u trebaju mladi kadrovi

Naglasio je da bi bilo pošteno od Hrelje da vrati mandat stranci, ali je dodao da ne vjeruje da će to učiniti, jer to nitko ne radi. No, zato vjeruje u svijetlu budućnost stranke, za koju tvrdi da joj je potrebno pomlađivanje.

– Na nama je da ojačamo kadrovski stranku, pomladimo stranku, da se borimo i za buduće umirovljenike jer možda njih čekaju teži dani. Mi smo na zadnjim izborima u stranci dosta pomladili stranku, imamo dosta novog kadra, ljudi koji su spremni raditi, dovoditi mlađe ljude i da objašnjavamo ciljeve mladima kako bi se oni priključili. Stranka nam je bila jako stara, i dalje je, trebaju nam mladi članovi, ustvrdio je Gabričević gostujući na N1 televiziji.

Očekuju intervencije Vlade

Komentirao je i najavljeni ponovni rast cijena, kojeg će opet najviše osjetiti umirovljenici. Treba naglasiti kako se poskupljenja predviđaju već s početkom ožujka.

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Nova poskupljenja u ožujku: Cijene nekih proizvoda bi mogle porasti za četiri posto

– Za očekivati je određeni porast cijena, ali nadam se da neće biti tako drastično kao što neki najavljuju. Vlada je i ranije poduzela niz mjera kako bi se zaštitio standard umirovljenika. Znamo da su mjere na snazi do 1. travnja, za očekivati je, ako će doći do velikog udara cijena, da će vlada i tada intervenirati i pomoći onima koji su najugroženiji. Bez obzira što su sve te mjere poduzete, s obzirom na rast inflacije, standard umirovljenika je sve niži i niži i njima je sve teže i teže živjeti”, rekao je Gabričević.

Priznao je da nije jedan od onih koji će kupiti narodne obveznice, jer se pokriva s mirovinom od prvog do prvog u mjesecu. No zato je pohvalio aplikaciju “Kretanje cijena”, o kojoj je bilo riječi i na našem portalu.

– Mislim da će pomoći onima koji teško sastavljaju kraj s krajem. Njima je svaki cent važan. Daleko više umirovljenika se služi novim tehnologijama nego što to neki misle. Mobitel je na svakom koraku, zaključio je Gabričević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap