Nevjerojatan potez: Hrelja je bio izbačen iz HSU-a i prije nego je završeno glasovanje

Milan Dalmacija
22. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Predsjedništvo Hrvatske stranke umirovljenika izbacilo je iz članstva svog jedinog zastupnika Silvana Hrelju. Jedan od članova Predsjedništva otkrio nam je kako je odluka donesena 20 sati prije nego je glasovanje završeno. Iz HSU-a nam, pak, otkrivaju kako su u tom vremenu skupili glasove većine članova Predsjedništva koji su potvrdili odluku o izbacivanju.

Silvano Hrelja Snimak zaslona/Večernji TV

Predsjedništvo Hrvatske stranke umirovljenika je izbacilo iz stranke dugogodišnjeg saborskog zastupnika i bivšeg čelnika, Silvana Hrelju. U priopćenju su naveli kako su odluku donijeli nakon što je Hrelja sudjelovao na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno, o čemu možete više čitati ovdje.

No, iz same stranke smo doznali kako je odluka donesena mnogo prije nego što su se o njoj izjasnili svi članovi Predsjedništva. Jedan od njih nam je, naime, otkrio kako je glasovanje trajalo sve do srijede nešto iza 14 sati. Podsjećamo, informaciju o Hreljinom izbacivanju iz stranke dobili smo u utorak oko 18 sati.

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

– Na Facebooku sam naletio na šokantnu objavu Hrvatske stranke umirovljenika s potpisom predsjednika Veselka Gabričevića o isključenju Silvana Hrelje, saborskog zastupnika HSU-a. Kao član HSU-a od 2002. godine i sadašnji član Predsjedništva HSU-a zgrožen sam “demokratskim” postupkom predsjednika HSU-a Gabričevića. Jučer, 21. veljače u 14:19 sati mailom sam dobio poziv za elektronsku sjednicu Predsjedništva s rokom glasovanja od 24 sata, do danas, 22.2.2023. u 14:19 sati, otkrio nam je jedan član Predsjedništva HSU-a, koji nam se javio još u vrijeme dok je trajala elektronska sjednica, odnosno odlučivanje o ostanku Silvana Hrelje u stranci.

Odluka je donesena 20 sati prije kraja glasovanja

Istaknuo je da mu nije jasno kako je moguće 20 sati prije isteka roka glasovanja znati konačni rezultat, pogotovo o ovako važnoj odluci. Osvrnuo se i na žestoko priopćenje s potpisom predsjednika stranke Veselka Gabričevića.

– Ne razumijem “vizionarski i demokratski postupak“ predsjednika Gabričevića, koji je već jučer u 18 sati znao kako će završiti glasovanje. Nevjerojatna je žurna potreba za objavom o isključenju Hrelje što pokazuje zadnja rečenica u objavi: “Zbog toga mu (Hrelji) nije mjesto u našoj obitelji, što je i zaključak današnjeg žurnog sastanka Predsjedništva Hrvatske stranke umirovljenika“, naveo je član Predsjedništva stranke.

Objašnjenje neobičnog poteza

Gabričević i Hrelja
'Meni je politike dosta': Hrelja komentirao izbacivanje iz HSU-a, javili se i Umirovljenici zajedno

Ovaj potez HSU-a te način na koji je izveden smatra katastrofalnim autogolom Veselka Gabričevića. Pritom je ponovio neminovni fakt: HSU je nakon 20 godina ostao bez saborskih zastupnika.

– Postavljam pitanje odgovornosti za neistinitu prejudiciranu javnu objavu predsjednika Gabričevića o isključenju Hrelje iz HSU-a, a prije nego je održana i zaključena sjednica Predsjedništva u čijoj je nadležnosti Odluka o isključenju. Ovaj postupak je katastrofalan autogol predsjednika Gabričevića, kojim bi HSU nakon punih 20 godina bespoštedne borbe za umirovljenike izgubio parlamentarni status, zaključio je.

Tragom ove informacije upitali smo predsjednika HSU-a, je li točno da je odluka donesena prije završetka glasovanja. On nas je uputio na glasnogovornika stranke, Žarka Delača, koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio kako su u kratkom vremenu dobili većinu glasova članova Predsjedništva koji su bili dovoljni za izbacivanje Silvana Hrelje iz Hrvatske stranke umirovljenika te dodao kako su neki glasovi stigli i tijekom srijede, pritom ne navodeći omjer za i protiv ove odluke.

Prema Statutu stranke, Silvano Hrelja se može žaliti na ovu odluku u roku od 15 dana po primitku odluke. Nadzorni odbor HSU-a je, u tom slučaju, dužan odlučiti o žalbi u roku od 30 dana.

Copy link
Powered by Social Snap