Umirovljenici se ujedinili protiv AstraZenece: Sutra će od Vlade tražiti i ‘covid dodatak’ na mirovine!

Josip Mihaljević
10. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Predstavnici umirovljeničkih udruga i političkih stranaka sutra će održati zajedničku konferenciju za medije na kojoj će tražiti privremenu obustavu cijepljenja starijih od 65 godina cjepivom AstraZeneca, a tražit će se i uvođenje hitnih mjera za potporu starijih osoba za vrijeme pandemije.

ujedinjeni umirovljenici

Foto: Lazar Grujić (SU), Milivoj Špika (BUZ), Jasna Petrović (SUH), Višnja Fortuna (MUH) i Veselko Gabričević (HSU)

Predstavnici umirovljenika su se tijekom vikenda i početkom ovoga tjedna probili u medije sa, sada već možemo reći, žestokim protestiranjem protiv odluke Stožera da cijepe osobe starije od 65 s AstraZenecinim cjepivom. Redom su se bunile umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika), ali i umirovljeničke političke stranke (SU, HSU, BUZ).

Ministarstvo zdravstva danas je pokušalo umiriti osjećaje umirovljenika priopćenjem o sigurnosti i učinkovitosti tog cjepiva, a stručnjaci iz HZJZ-a neumorno ponavljaju da cjepivo gotovo 100% štiti od težih oblika bolesti covid-19 i smrtnog ishoda.

Glavni argument Ministarstva zdravstva je taj što je Europska agencija za lijekove odobrila cjepivo za sve starije od 18 godina, bez ikakvih posebnih ograda za starije od 65 godina.

Predstavnici umirovljenika uspješno ujedinjeni – protiv AstraZenece

Čini se da argumenti Ministarstva zdravstva nisu impresionirali umirovljenike koji su nekoliko sati nakon njihovog priopćenja poslali dosta oštar poziv za sutrašnju konferenciju za medije.

Tako će sutra na konferenciji za medije po prvi puta nakon dugo godina umirovljenici nastupiti ujedinjeno. Do prije nekoliko dana argument im je bio da je nekoliko europskih zemalja odlučilo AstraZenecinim cjepivom cijepiti samo mlađe od 65/60/55 godina, a sada ih je već dvadeset tvrdi da nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti za starije osobe.

vili beroš
Ministarstvo zdravstva o AstraZeneci: "Najbolje je cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti"

“Teme press konferencije su zahtjev umirovljeničkih udruga i stranaka da Stožer civilne zaštite RH do daljnjega ograniči cijepljenje s cjepivom protiv COVID-19 AstraZeneca na populaciju do najviše 65 godina starosti, jer je riječ o cjepivu za koje već 20 europskih zemalja tvrdi da nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti za starije osobe”, argumentiraju umirovljenici.

Ambiciozni covid-dodatak na mirovinu

Druga tema odnosi se na uvođenje hitnih mjera za potporu starijim osoba za vrijeme pandemije, poput covid dodatka. Podsjetimo, HSU je nedavno predstavio ideju covid dodatka koji izgleda ovako:

Gabričević i Hrelja
HSU traži Covid dodatak za umirovljenike: Za neke 5.000 kuna, a za većinu 2.500 kuna pomoći!
  • Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije – dvije isplate po 2.500 kuna
  • Za umirovljenike diljem RH čija su primanja do 2.500 kuna – jednokratno 2.500 kuna
  • Za umirovljenike diljem RH čija su primanja od 2.5000,01 do 4.000 kuna – jednokratno 1.500 kuna

Kada smo ih pitali kako to planiraju napraviti, odgovorili su da traže potporu umirovljeničkih udruga kako bi konsolidirali prijedlog i gurali ga dalje.

Zanimljiv je i sastav govornika na sutrašnjoj konferenciji za medije. Govorit će predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna, predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić te predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

Umirovljenici se ujedinili protiv AstraZenece: Sutra će od Vlade tražiti i ‘covid dodatak’ na mirovine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap