Jedan dom za starije osobe diže svoje cijene od 1. travnja, objasnili su i zašto

Ana Kanazir
10. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Iako su se početkom godine najavljivala poskupljenja u domovima, čini se kako će poskupljenja nastupiti tek sada. Dom za starije osobe Bjelovar će tako svoje cijene usluga povisiti za 20 posto. Otkrila je to jučer na konferenciji za novinare ravnateljica Doma Sanela Mlatilik.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba

Umirovljenik u kolicima | Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, većina domova za starije osobe u siječnju nije namjeravala dizati svoje cijene s uvođenjem eura, ali sada su najavljena nova poskupljenja struje pa su iz Doma za starije osobe Bjelovar primorani povisiti svoje cijene.

Hoće li domovi za starije osobe poskupjeti u 2023. godini? Imamo odgovore

Mjesečno su u minusu oko 18.500 eura

Ravnateljica Doma, Sanela Mlatilik je objasnila kako strahuju od povećanja troškova energenata koji su najavljeni nakon 1. travnja, točnije najavljeno je povećanje cijena struje od čak 700 posto. Dodala je i kako su povećane cijene usluga opravdane.

– Rashodi su nam standard, nabava, namirnice, svi dobavljači su nam povisili cijene minimalno 15 i više posto, održavanje, servisi uređaja koje imamo u domu, sve se povisilo. Od siječnja ove godine nam je krenuo i kredit koji je bio u odgodi godinu dana. Rata kredita nam je oko 3.300 eura mjesečno, kredit je na deset godina i kad se sve zbroji i oduzme, naši rashodi su oko 1.280.000 kuna, odnosno 169.796 eura. Mi smo mjesečno u minusu oko 140 tisuća kuna, odnosno 18.500 eura, rekla je Mlatilik na konferenciji za novinare, a informacije se mogu pronaći u tekstu Branke Sobodić na portalu Bjelovar.info.

Poskupljenje od 20 posto

Ravnateljica doma je dodala i kako su do sada svaki drugi mjesec tražili pomoć Županije, ali da se sada to mora promijeniti. Kako je rekla, jedini način da svaki mjesec budu na nuli je da od 1. travnja povise cijenu doma i to za 20 posto.

Cijena Doma posljednji je put korigirana prije godinu i pol dana i tada je porasla za 15 posto. U Domu trenutno boravi 250 korisnika, a taj broj će se vjerojatno smanjiti nakon povećanja cijene. Ravnateljica je otkrila i koje će biti nove cijene doma.

– Imamo stambeni dio gdje su sobe s balkonom i bez balkona. Minimalni iznos za taj dio će biti 402,95 eura i to je dvokrevetna soba bez balkona, a maksimalni 463,47 eura i to je jednokrevetna soba s balkonom. Imamo odjel pojačane njege, tu će minimalan iznos biti 466,65 eura, a maksimalan 530,36 eura. Imamo i stacionar gdje su korisnici koji zahtijevaju treći stupanj njege i tu nam je iznos minimalan 473,02 eura, a maksimalan 523,99 eura, prenosi Bjelovar.info.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap