Doznajemo hoće li poskupjeti domovi za starije osobe u Slavoniji, a donosimo i cijene

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Nakon što nam je Vukovarsko-srijemska županija potvrdila da će podići cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe za 15 posto u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku, provjerili smo i ostale slavonske županije. Slavonsko-brodska ima samo jedan dom i u njemu je do poskupljenja došlo 1. siječnja ove godine. Osječko-baranjska županija zasad neće raditi korekcije, a smještaj u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru jedan je od najjeftinijih u Hrvatskoj. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić za Mirovina.hr kazala je da do poskupljenja kod njih – neće doći.

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Osijek

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Osijek

Tragom informacije da će slavonske županije od 1. veljače ove godine podići cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe, iz Vukovarsko-srijemske županije doznali smo kako će u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku doista doći do poskupljenja, o čemu smo pisali ovdje.  Umirovljenici će smještaj plaćati od 10 do 15 posto više te će morati izdvojiti od 353 do 590 eura, što je i dalje povoljnije nego u ostalim županijama.

Osječko-baranjska: ‘Zasad nećemo podizati cijene’

Tako je u Sisačko-moslavačkoj županiji najjeftiniji smještaj od ove godine 520 eura za pokretne korisnike u dvokrevetnoj sobi. Uz tu cijenu još treba dodatno platiti korištenje postojeće kupaonice u sobi i balkona, o čemu više možete pročitati ovdje. Najviša cijena u sisačkom domu je 880 eura u stacionaru za nepokretne korisnike.

Dom za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima | Foto: https://domvinkovci.hr/
Poskupljuju domovi za starije u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku: Cijena smještaja od 353 do 590 eura

Cijene je od 1. siječnja ove godine podigla i Brodsko-posavska županija. Jedini županijski dom koji imaju je onaj u Slavonskom Brodu, gdje se cijene za pokretne korisnike kreću od 398 eura za smještaj u dvokrevetnoj do 515 eura u jednokrevetnoj sobi.

Da zasad neće korigirati cijene rekli su nam iz Osječko-baranjske županije, međutim zadržali su tu opciju kao moguću.

– Zasad Osječko-baranjska županija ne planira podizati cijene. Imajući u vidu složenu ekonomsku situaciju u okruženju koja značajno utječe na sve segmente poslovanja ustanova socijalne skrbi, županija kao osnivač domova za starije osobe  može razmatrati korekciju cijena, ovisno o potrebi za takvom intervencijom, rekli su nam iz ureda župana Mate Lukića.

Đakovo, Osijek i Beli Manastir: Od 316 do 569 eura

Ipak, tamošnji su domovi u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru mijenjali cijene čak dvaput u 2022. godini pa cjenik datira iz srpnja te godine. Unatoč tadašnjim poskupljenjima, cijene su niže od prosječnih u Hrvatskoj.

Pogledajte cijene županijskih domova umirovljenika: Od 512 do 830 eura za život u dvokrevetnoj sobi

Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo nudi smještaj već od 354 eura u dvokrevetnoj sobi s balkonom. Smještaj je najskuplji u novom stacionaru, ali s cijenom od 500 eura jeftiniji je i od smještaja za pokretne korisnike u dvokrevetnoj sobi u Sisku.

Smještaj u Domu za starije i nemoćne Osijek može se naći već za 325 eura u dvokrevetnoj sobi. Cijena u stacionaru je oko 400 eura, ovisno o usluzi, što je doista povoljno. Najskuplji je apartman koji treba platiti također povoljnih 569 eura, jer toliko u nekim domovima iznosi dvokrevetna soba.

Dom u Belom Manastiru još je jeftiniji, od 316 eura u trokrevetnoj sobi sa zajedničkom kupaonicom do samo 396 eura za jednokrevetnu sobu s kupaonicom i balkonom.

Županica Jozić: ‘Neće biti poskupljenja’

Županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić također je rekla da neće doći do poskupljenja domova za starije i nemoćne osobe.

– U domovima za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Požeško-slavonska županija neće doći do povećanja cijene smještaja od 1. veljače 2024. godine. Danima demantiramo informacije o poskupljenju koje su se našle u medijima, kazala nam je županica Jozić.

Kako se kreću prosječne cijene smještaja u županijskim domovima diljem Hrvatske možete pročitati u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap