CRO Demoskop: HDZ i SDP rastu, samo tri stranke prelaze izborni prag

Josip Mihaljević
11. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

RTL je jučer objavio istraživanje popularnosti političkih stranaka za svibanj. Samo tri stranke, HDZ, SDP i Domovinski pokret prelaze izborni prag, a najbolje stoji HDZ koji ima preko 30 posto potpore.

Andrej Plenković i Davor Bernardić (Snimak zaslona/Youtube)

RTL je jučer u suradnji s agencijom Promocija plus objavio mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop. Izbori se očekuju za nešto više od dva mjeseca, a najveće političke stranke u Hrvatskoj bilježe rast.

Dva mjeseca korona krize pogurali su HDZ na 30,2 posto podrške. Iza njih je SDP s 27,3 posto, a jedina preostala stranka koja prelazi izborni prag je Domovinski pokret Miroslava Škore kojeg u svibnju podržava 10,1 posto ispitanih birača.

  • HDZ – 30,2% (rast od 1,8 posto u mjesec dana)
  • SDP – 27,3 (rast od 0,3 posto u mjesec dana)
  • Domovinski pokret – 10,1% (pad od 0,8 posto u mjesec dana)

Druge stranke ne prelaze prag

sdp restart

SDP predstavio koaliciju Restart: Reforma pravosuđa, moderno zdravstvo, pravični mirovinski sustav

Preostale političke stranke ne prelaze izborni prag od 5 posto, a za mnoge od njih jedina šansa za ulazak u Sabor postaje koalicija. Najveću podršku među njima ima Most (4 posto), a zatim slijede HSS (2,7%), IDS (1,9 posto), HNS (1,6 posto), Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), BM365 (1,1 posto) i Pametno (1 posto). Niti jedan posto podrške imaju još HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto) i Start (0,5 posto), Glas (0,5 posto), HSU (0,5 posto).

Sve preostale opcije koje nisu spomenute zajedno imaju tek 1,9 posto, dok je 11,5 birača još uvijek neodlučno.

Milanović popularniji od Beroša

[KOMENTAR] Prvo su vas stavili pod ključ, a sada će vas pozvati da glasate na izborima

Najpozitivniji političar u Hrvatskoj je Andrej Plenković za kojeg je glasalo točno 20 posto ljudi. Slijedi Zoran Milanović (18,6 posto) koji je ovoga mjeseca preskočio ministra zdravstva Vilija Beroša (15,4 posto) kojem se rejting s poboljšanjem epidemiološke situacije prepolovio.

Da je Škoro najpopularniji misli tek 4,1 posto ispitanika, a unatoč pristojnom stajanju SDP-a na nacionalnoj razini, za Davora Bernardića to misli tek 1,6 posto birača.

Najnegativniji političar u Hrvatskoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (18,5 posto), a slijede Plenković (11,2 posto), Milanović (9,6 posto) i Bernardić (8,4 posto).