SDP predstavio koaliciju Restart: Reforma pravosuđa, moderno zdravstvo, pravični mirovinski sustav

Josip Mihaljević
11. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

SDP je tijekom vikenda predstavio koaliciju s kojom će nastupiti na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se najvjerojatnije održati u srpnju. Uz SDP, u koaliciji su za sada HSS, HSU, Snaga i GLAS.

sdp restart

Foto: Youtube screenshot

Na Iblerovom trgu u subotu je predstavljena SDP-ova “Restart koalicija”, koju uz SDP čine HSS, HSU, Snaga i GLAS. Šefovi tih stranaka su poručili kako je Hrvatskoj potreban potpuni restart, bez korupcije, s efikasnijom javnom upravom, modernim zdravstvom i reformiranim pravosuđem.

“Naše ime je naš program, kompletan restart Hrvatske. Srezat ćemo broj ministarstava, neefikasnu državnu upravu, srezat ćemo broj općina i gradova. Cilj nam je digitalizirati zemlju, sve javne usluge, servise i procese kako bi državna administracija bila što bliža građanima. Protiv korupcije ćemo se boriti svim sredstvima, mijenjajući zakone, postrožit ćemo kazne, ali i reformirati pravosuđe. Reformirat ćemo obrazovanje i modernizirati zdravstvo”, poručio je Davor Bernardić.

Beljak pričao o nezasluženim povlaštenim mirovinama

krešo beljak
Beljak prijeti SDP-u izlaskom iz koalicije: Smeta mu što će dobiti isto mjesta koliko i umirovljenici

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da je Hrvatskoj novi početak bio potreban i prije krize koronavirusa:

“Kriza je pokazala da previše ljudi živi na jaslama na ovaj ili onaj način. Ne govorimo samo o uhljebima u državnoj upravi, već i o onima koji primaju nezaslužene mirovine iz proračuna. (…) To više neće biti moguće nakon što prođe ova situacija, rupa u proračunu će biti toliko velika da će to biti nemoguće više plaćati”, kazao je Beljak.

Šef HSU-a Silvano Hrelja kazao je kako su njegovoj stranici važna četiri područja – mirovinski sustav, zdravstvo, socijalna politika i svijet rada.

“Zalagat ćemo se za pravična rješenja, valorizaciju uplate doprinosa i za zdravstveno i za mirovinsko, funkcioniranje sustava i dogradnje sustava da budu transparentni”, poručio je Hrelja.

Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a kazala je kako je koalicija ‘Restart’ zapravo neka vrsta stožera za obranu Hrvatske od HDZ-a.

Neočekivani dodatak koaliciji svakako je saborski zastupnik Goran Aleksić iz Snage koji se u saborskom mandatu isprofilirao kao efikasan borac protiv nepravdi u bankarskom svijetu.

Osim navedenih, koaliciji će se pridružiti i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, a pregovara se s još nekoliko samostalnih jakih župana i gradonačelnika, kao i s regionalnim strankama poput IDS-a.

Službeni program i kandidacijske liste po izbornim jedinicama trebale bi biti objavljene kada se službeno raspišu parlamentarni izbori.

SDP predstavio koaliciju Restart: Reforma pravosuđa, moderno zdravstvo, pravični mirovinski sustav
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap