Crnogorski umirovljenici stali uz Jakova Milatovića: On je obećao poslati Milu Đukanovića u ‘političku mirovinu’

Milan Dalmacija
31. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Udruženje penzionera Crne Gore je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora svoju podršku dalo kandidatu Jakovu Milatoviću, bivšem ministru gospodarstva i ekonomskog razvoja. On će se sučeliti s Milom Đukanovićem kojeg je obećao ‘poslati u političku mirovinu’.

Umirovljenici Crne Gore dali su podršku predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću | Foto: Facebook/Jakov Milatović

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, u kojem će se sučeliti Milo Đukanović i Jakov Milatović, najveća tamošnja umirovljenička udruga, Pokret penzionera, odlučio je dati otvorenu podršku potonjemu kandidatu.

– Dostojanstvo i materijalni status umirovljenika Crne Gore dovedeni su u krajnje loš položaj zbog nehumanog i nepoštenog rada rukovodstva u Savezu i Udruženjima, a koje je dozvolila prethodna državna vlast. Izvršni odbor Pokreta penzionera Crne Gore, zbog toga poziva svoje članove da razmisle i pošalju u prošlost trodesetljetnog diktatora, radi bolje budućnosti. Zato glas za Jakova Milatovića, čovjeka bez ikakve mrlje u dosadašnjem radu, poručio je predsjednik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa.

umirovljenici razgovaraju
Crnogorski umirovljenici ogorčeni zbog usklađivanja od 2,5 posto: Kažu da ih je i premijer izigrao

Pozvao je građane i umirovljenike da zaokruže broj dva na glasačkom listiću jer “naše iskustvo, pošteno djelovanje i zrelo razmišljanje, ne dozvoljava nam da nas netko kupuje, podmićuje, uvjetuje, jer smo svoje penzije pošteno zaradili.” Dodao je da će ga u podršci Milatoviću podržati i umirovljenici iz manjih udruga, piše portal Dan.

Koga to podupiru?

A tko je uopće Jakov Milatović? Riječ je o zamjeniku predsjednika Pokreta Europa sad, koji je osnovan nekoliko mjeseci prije prošlogodišnjih lokalnih izbora u kojima su preoteli vlast Đukanovićevom DPS-u u Podgorici. Uz to, taj pokret nosi ime kontroverznog ekonomskog i socijalnog programa koji je usvojen za vrijeme njegova mandata kao ministra gospodarstva i ekonomskog razvoja. Tu je dužnost obnašao od prosinca 2020. do kraja travnja 2022. godine, piše Nova.rs.

S obzirom na to da je završio Ekonomski fakultet u Podgorici, imao je dosta iskustva u bankarskom sektoru. Godine 2019. imenovan je u glavnog ekonomista Europske banke za obnovu i razvoj za zemlje EU-a, autor je dviju knjiga i nekoliko radova iz ekonomskog područja.

Đukanovića želi ‘poslati u političku mirovinu’

Iako je rođen u Podgorici, mnogi mu spočitavaju da ima srpsko državljanstvo i putovnicu, što kao predsjednički kandidat ne bi smio imati. Vjerojatno je to zato jer je, usprkos tomu što je 2006. glasovao za neovisnost Crne Gore te podržava njen ulazak u Europsku uniju, sklon zbližavanju sa Srbijom.

Ovaj poliglot, jer govori engleski, talijanski i španjolski, unatoč kritikama u prvom je krugu dobio 28,9 posto glasova. Dosadašnji predsjednik Milo Đukanović ima potporu od 35,3 posto glasova. Drugi krug izbora održat će se u nedjelju 2. travnja. Milatović je Đukanoviću poručio da će ga “poslati u političku mirovinu”.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap