Crnogorski umirovljenici ogorčeni zbog usklađivanja od 2,5 posto: Kažu da ih je i premijer izigrao

Milan Dalmacija
6. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore ogorčeni su najavama o usklađivanju mirovina od 2,5 posto. Kažu da je to izvedeno temeljem netočnih podataka o inflaciji. Razočarani su i time što premijer Dritan Abazović još nije održao obećani sastanak na kojem se trebalo raspravljati o mirovinama s predstavnicima dvaju ministarstava i tamošnjeg mirovinskog fonda.

umirovljenici razgovaraju

umirovljenici razgovaraju | foto: anaterate, pixabay

Čim je u javnost procurila neslužbena informacija da će mirovine u prvom od tri ovogodišnja usklađivanja u Crnoj Gori narasti za svega 2,5 posto, o čemu smo i mi pisali, oglasio se tamošnji Savez udruženja penzionera. Poručuju kako takvo usklađivanje ne prihvaćaju te traže veći iznos, jer im je to najavio ministar financija Aleksandar Damjanović.

Paušalni podaci

Novčanice eura u rukama
Ne baš izdašno usklađivanje: Naši susjedi će dobiti mirovine veće za svega 2,5 posto

U umirovljeničkom savezu su ostali iznenađeni time što je informacija o usklađivanju došla iz usta vršitelja dužnosti direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Ranka Aligrudića, a ne iz Upravnog odbora tog fonda.

– Smatram da Upravni odbor Fonda PIO treba dobiti relevantne podatke od Monstata po takozvanoj modificiranoj metodi obračunavanja mirovina. Savez udruženja penzionera nitko ništa ne pita. Imajući u vidu da je inflacija veća od 20 posto, iako se kaže da je samo 13,5 posto, smatram da to nije točno. S ovim povećanjem su ogorčeni svi umirovljenici iz 25 općinskih udruženja, rekao je za agenciju MINA predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović.

Premijer prekršio obećanje

Osim iznenađujuće malog postotka usklađivanja, Vešovića je razočaralo i to što premijer Dritan Abazović nije ispunio svoje obećanje i sastao se s predstavnicima Fonda i ministarstava financija te rada i socijalne skrbi. Naime, Vešović je o tom sastanku već obavijestio članove Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera te naglasio da je očekivao da će taj susret riješiti neke probleme. No, do toga nije došlo.

– Trebali smo se sastati i razgovarati o aktualnim problemima za umirovljenike. Međutim, do tog sastanka još nije došlo. Mi smo dopisom podsjetili premijera 16. siječnja na njegovo obećanje i da je taj sastanak neophodan za naše buduće funkcioniranje. Međutim, do danas nikakav odgovor nismo dobili, zaključio je Vešović.

umirovljenici razgovaraju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap