Crkva svećeniku optuženom za pedofiliju smještaj u domu plaća 8.000 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
30. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hvarska biskupija svakoga mjeseca plaća osam tisuća kuna domu za starije osobe Domus Vitae u Supetru na Braču za smještaj svećenika kojemu se skoro tri godine sudi zbog pedofilije. Kazneno djelo bludničenja počinio je navodno nad djevojčicom kao njezin vjeroučitelj u nekoliko navrata.

Ilustracija: Rawpixel

Suđenje starijem svećeniku s Hvara za pedofiliju traje skoro tri godine na splitskom Općinskom sudu. Za to mu vrijeme Hvarska biskupija plaća smještaj u domu umirovljenika Domus Vitae u Supetru na Braču, svakoga mjeseca osam tisuća kuna. Svećenik je u međuvremenu preselio s Hvara u Split, a potom u Supetar gdje danas boravi. Za zlostavljanje ga je prijavila žrtvina majka.

Napastovanje koje je navodno trajalo godinama

Naime, hvarskog svećenika je Općinsko državno odvjetništvo 2018. godine optužilo da je u više navrata “nad djetetom mlađim od 15 godina izvršio bludnu radnju uz primjenu odnosa zavisnosti djeteta o njemu (kao vjeroučitelj), čime bi počinio kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina” za što je predviđena kazna do tri godine zatvora te da je “počinio bludnu radnju prema istoj žrtvi kad je postala starija (između 15 i 18 godina) ranjivoj zbog njezine ovisnosti, čime bi počinio kazneno djelo protiv spolne slobode – bludnu radnju” za što može dobiti do osam godina zatvora, piše Index.

Prema priopćenju državnog odvjetništva objavljenom krajem svibnja 2018. godine “postoji osnovana sumnja da je 21. travnja 2018. godine oko 19 sati u mjestu na srednjodalmatinskom otoku, u župnoj dvorani u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka. Tijekom večernje molitve okrivljenik je sjeo do nje na klupu i milovao je po tijelu, ali se žrtva uspjela istrgnuti i pobjegla je s mjesta događaja.”

Općinsko državno odvjetništvo tvrdi da je don iz istih pobuda djevojku milovao po tijelu i to u rujnu 2017. godine “u staroj crkvi” te “tijekom školske 2016./2017. godine” neutvrđeni broj puta “dok je žrtva pohađala kao učenica sedmi i osmi razred osnovne škole”.

Iz biskupije objasnili zašto mu toliko plaćaju smještaj

Iz biskupije su objasnili zašto plaćaju dom optuženom svećeniku, i to u iznosu od čak 8.000 kuna.

“Pri izricanju kazna kleriku, treba uvijek paziti da dotični ne ostane bez onoga što je potrebno za njegovo dolično uzdržavanje, osim ako se radi o otpustu iz kleričkog staleža… Hvarska biskupija ispunjava svoje obvezu i prema kleriku i prema ustanovi u kojoj je smješten, sukladno poslovanju te ustanove” – piše u odgovoru iz Hvarske biskupije za Index.

Stariji pedofil iz Virovitice djevojčici (12) slao perverzne poruke

Cijenu usluga određuje ustanova u kojoj su osobe smještene, ne biskupija, dodali su. Hvarska biskupija, napominju, nema za sada riješeno pitanje smještaja starijih i umirovljenih svećenika.

Dosad je na splitskom Općinskom sudu održano deset rasprava. Svećeniku su bile određene mjere opreza zabrane približavanja oštećenici i zabrane uspostavljanja veze s njom koje su 26. 6. 2020. ukinute zbog pridržavanja obaveza.

Dinamiku suđenja usporila je pandemija, između ostalog i zbog mjera u domu u kojemu je svećenik smješten.  U predmetu su izvedeni svi potrebni dokazi te je preostalo samo još iznošenje okrivljenikove obrane i zaključenje rasprave, pojasnili su sa Suda za Index. No, zbog lošeg zdravstvenog stanja, svećenik će najvjerojatnije ići na vještačenje raspravne sposobnosti. Također, nije priznao krivnju za djelo kojim ga se tereti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap